Парламентът прие на първо четене законови промени, засягащи инвестиционните посредници

  • 10 февруари 2022 21:51

  • 602
  • 0
Парламентът прие на първо четене законови промени, засягащи инвестиционните посредници
© Булфото (архив)

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пазарите на финансови инструменти със 123 гласа "за", без "против" и въздържали се.

Измененията целят подобряване на регулаторния режим за инвестиционните посредници и пълно съобразяване на законодателството с правото на Европейския съюз. Основната промяна спрямо действащата пруденциална рамка се състои в начина на изчисляване на капиталовите изисквания за инвестиционните посредници в зависимост от рисковете, които поемат.

С въвеждането на режим, който е по-опростен и пропорционален на рисковете, които поемат инвестиционните посредници с дейността си, се очаква да се постигне намаляване на текущите разходи на посредниците за спазване на регулаторните изисквания, се посочва в доклада на парламентарната комисия по икономическа политика и иновации.

Със законопроекта се въвежда задължение за системните инвестиционни посредници да подадат заявление до Българската народна банка за издаване на лиценз за кредитна институция по Закона за кредитните институции при преминаване на обща стойност на активите над 30 млрд. евро.

Също така е предвиден и ред за повторно издаване на лиценз за инвестиционен посредник от Комисията за финансов надзор в случаите, когато тези дружества вече не отговарят на изискванията за кредитна институция и активите им спаднат под прага от 30 млрд. евро, предаде БТА.

Парламентът прие на две четения в един ден промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
602 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини