Компенсациите за сметките за ток и зеленият сертификат отпаднаха от дневния ред на НС

  • 11 февруари 2022 11:43

  • 1330
  • 3
Компенсациите за сметките за ток и зеленият сертификат отпаднаха от дневния ред на НС
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Мнозинството в парламента изключи точки на опозицията от дневния ред на пленарното заседание.

Отпадна обсъждането на проекторешението на ГЕРБ-СДС за въвеждане на компенсаторен механизъм за общини, църкви, социални домове и болници заради високите цени на тока. Беше изключен и проектът на „Възраждане“ за отпадането на зеления сертификат като вход за сградите на Народното събрание.

В знак на протест депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала. Депутатите трябваше да разгледат проекторешението на ГЕРБ за компенсации на сметките за ток на общини, болници, културни институти, училища, детски градини и ясли и старчески домове.

Бившите управляващи настояват 100 процента от сметките на посочените небитови крайни клиенти да бъдат поети от държавата, тъй като са от обществена полза и са на бюджетна издръжка. Необходимите средства са в пъти по малко от компенсациите за ЕРП-тата, пресметна депутатът от ГЕРБ и бивш министър  на енергетиката Делян Добрев.

ГЕРБ със забележка към Никола Минчев

„Предлагаме по примера на Министерски съвет и на управляващото мнозинство, както се покриват 100 процента от увеличението на цената на ЕРП-тата, по същия модел да платят 100 процента от увеличението на общини, болници, културни институции, детски градини, училища и ясли и останалите общински предприятия, защото те извършват услуга от обществен интерес“.

От ГЕРБ предлагат компенсаторният механизъм да е за срок от 6 месеца и да влезе в сила от 1 януари. Според гласуваната седмична програма депутатите трябваше да разгледат и проекторешение на „Възраждане“, което предвижда зеленият сертификат за достъп до сградите на народното събрание да бъде отменен.

В парламентарния контрол ще участват премиерът Кирил Петков и всички вицепремиери.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1330 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ne

2022.02.11 | 12:37

1
tocno taka prestapnici nito tokat e vajen nito e vajno tce se tormoziat horata po vajnoto e da ima samolet do makedonia.
защо бе идиоти

2022.02.11 | 13:46

2
кое е по важно за ваз
горди свини

2022.02.11 | 13:50

3
РАДЕВИ и не по малки такива ПЕТКОВИ

Добави коментар

Водещи новини