Депутатите приеха поправки в Закона за корпоративното подоходно

  • 11 февруари 2022 09:34

  • 514
  • 0
Депутатите приеха поправки в Закона за корпоративното подоходно
© Булфото

Днес Народното събрание предвижда дебати за отмяна на „зеления сертификат“ и изслушване на премиера Петков. Програмата на народните представители е както следва:

Второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (Вносител: Министерски съвет, 10.12.2021 г. Приет на първо гласуване на 20.1.2022 г.) – точка първа за петък, 11 февруари 2022 г.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане 47-102-01-9

Доклад - Законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане 47-253-02-12, Комисия по бюджет и финанси

Председателят на парламента: Нека всички ние да бъдем на висотата на очакванията на българските граждани

Второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (Вносител: Министерски съвет, 13.12.2021 г. Приет на първо гласуване на 20.1.2022 г.) – точка втора за петък, 11 февруари 2022 г.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност 47-102-01-10

Доклад - Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност 47-253-02-16, Комисия по бюджет и финанси

Проект на решение за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието, здравеопазването (Вносители: Десислава Атанасова и група народни представители, 27.1.2022 г.) – точка трета за петък, 11 февруари 2022 г.

Проект на решение за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието, здравеопазването 47-254-02-21

Проект на решение за отмяна на Решение на Народното събрание от 07.01.2022 г. за достъп до сградите на Народното събрание при обявена извънредна епидемична обстановка (Вносители: Петър Петров и група народни представители, 17.1.2022 г.) – точка четвърта за петък, 11 февруари 2022 г.

Проект на решение за отмяна на Решение на Народното събрание от 07.01.2022 г. за достъп до сградите на Народното събрание при обявена извънредна епидемична обстановка 47-254-02-6

Парламентарен контрол по чл. 91 - 103 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Заседанието започна с процедура от страна на Халил Летифов, свързана с питане на Мустафа Карадайъ към вътрешния министър Бойко Рашков. Според представителя от ДПС на питането не е отговорено, а в сайта на НС пише, че е отговорено. След него думата за процедура взе Николина Ангелкова от ГЕРБ-СДС. Процедурата беше свързана с върнат въпрос към министър-председателя, свързан с мерките в сектора на туризма: „Представители от ПП вчера ми казаха, че ако продължавам да задавам въпроси, вие ще си вземете човек, който специално да ми ги връща. Това начин да запушите устата на опозицията ли е?“

По точка първа, свързана с измерение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, Любомир Каримански от ИТН представи законопроекта. Той представи доклада на комисията по финанси. Депутатите измениха заглавието на законопроекта и параграф 3. Всички точки в законопроекта бяха приети. С тях изрично се урежда данъчното третиране на резултатите от договори за продажба с обратен лизинг, съгласно международните счетоводни стандарти.

С приетите на второ четене промени, счетоводно отчетените разходи, приходи, печалби и загуби във връзка с договори за продажба с обратен лизинг, класифициран като оперативен, при продавачи и лизингополучатели, няма да се признават за данъчни цели.

От друга страна активи с право на ползване във връзка с договори за продажба с обратен лизинг, класифициран като оперативен, няма да се считат за данъчни активи с амортизация.

С измененията в преходни и заключителни разпоредби се правят и промени  в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. С тях се предоставя възможност справките, подавани по реда на този закон за изплатените през годината доходи и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски да могат да бъдат подавани от наследниците по закон или по завещание, както и от заветниците или от техните законни представители на едноличните търговци или самоосигуряващите се лица, починали през данъчната година, които са били работодатели или платци на доходи.

Предвиден е и преходен режим, съгласно който промяната да може да бъде приложена за справките, за които задължението за подаване възниква към 31 декември 2021 година.

Окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане влизат в сила от първи януари тази година.

След това депутатът от ИТН представи Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност. Той каза, че комисията по бюджет и финанси подкрепя поправките на вносителя, а депутатите приеха поправките.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
514 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини