Явор Божанков: Искаме гражданите пряко да се жалват в Конституционния съд

  • 05 февруари 2022 18:46

  • 1083
  • 4
Явор Божанков: Искаме гражданите пряко да се жалват в Конституционния съд
© bulphoto (архив)

"БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е има концепция за промени в Конституцията. Резервирани сме, но в глава "Съдебна власт" искаме гражданите пряко да се жалват в Конституционния съд. Необходимо е и отказите на прокуратурата да образува и да повдига обвинения да могат да се обжалват с цел съдебен контрол върху актовете на главния прокурор". Това заяви Явор Божанков от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е в предаването "Офанзива" по Нова нюз. 

Той сподели, че има някои точки, по които има консенсус между коалиционните партньори.

Христо Иванов: Съдебната реформа трябва да включва промени в Конституцията

"Фигурата на главния прокурор трябва да има по-орязани правомощия и да има ясна отчетност. Също така да бъде освобождаван с определен механизъм и да не се намесва в работата на отделните прокурори", сподели той. И допълнва, че предложенията за промени в съдебната система на опозициията е за адмирации.

"Трябва да има разделение във ВСС - съдии да не гласуват за главен прокурор, а прокурори - за върховен съдия във ВКС. Да се създадат две колегии, които да не се намесват в кадровите си политики", смята Божанков. 

По думите му в момента всеки прокурор може на теория да разследва главния, но това не се случва, защото са му подчинени. Нужен е вариант за независимо разследване на главния прокурор,той трябва да бъде магистрат", категоричен е депуатът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1083 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
gogo gerbera

2022.02.06 | 06:39

4
A...KOMUNIST...DERIIIII.....
анонимен

2022.02.06 | 02:02

3
ТОЗ НЕ ЗНАЕ КАКВО ИСКА,САМО НИНОВА БЪЛНУВА
Аз

2022.02.06 | 00:20

2
Оставка БКП

2022.02.05 | 20:57

1
Искаш хората вечно да са ви роби,червен г.ъз

Добави коментар

Водещи новини