Христо Иванов: Съдебната реформа трябва да включва промени в Конституцията

  • 03 февруари 2022 09:00

  • 972
  • 10
Христо Иванов: Съдебната реформа трябва да включва промени в Конституцията
© Булфото

Народното събрание заседава днес. Има квором от 208 народни представители. Предстои депутатите да разгледат редица законопроекти, сред които и промени в Конституцията с вносител Христо Иванов.  Здравната комисия трябва да изслуша министърът на здравеопазването Асена Сербезова по повод трагедията с починала жена в Спешното отделение във Враца.

След случая министър Сербезова назначи проверка на всички спешни отделения в страната, създаде и работна група, която в спешен порядък да извърши преглед на действащия към момента медицински стандарт по специалност "Спешна медицина".

Припомняме, че вчера дебатът за оставката на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ съпътстван със спорове между управляващи и опозиция за борбата с корупцията в България. ГЕРБ-СДС настояха, че трябва да се отдаде отчете свършеното от председателя на КПКОНПИ, който е бил и главен прокурор. Според "БСП за България" оставката на Цацаров е била предизвестена още с избора му на поста. От "Продължаваме Промяната" коментираха, че оставката на Цацаров е добър пример и главният прокурор Иван Гешев да се оттегли от своя пост. В крайна сметка парламентът прие оставката му със 197 гласа "за".

Парламентът прие оставката на Сотир Цацаров след скандали между депутатите

Временната комисия за промени в Конституцията, свързани с правата на гражданите, върховенството на правото, независимостта на съдебната система да бъде на паритетен принцип и да работи шест месеца, предвижда проектът, обсъждан в пленарната зала. Вносители са депутати от управляващото мнозинство, сред които Ива Митева /"Има такъв народ"/, Христо Иванов /"Демократична България"/.

Елена Гунчева от "Възраждане" не вижда смисъл от такава комисия, която не се знае точно какви промени ще разглежда. И затова парламентарната група няма да подкрепи проекта.

Според "БСП за България" комисията е необходима, въхровенството на закона, спазването на правилата са необходими, за да бъде страната ни правова европейска държава. Този дебат е необходим, очевидно има недоверие към съдебната система, обясни Филип Попов.

Предлагаме комисията със съзнанието, че съдебната реформа трябва да включва промени в Конституцията, защити предложението Христо Иванов. Той посочи, че обществото ни е силно разделено, разделението в политическата система, в частност, върви по линия на нашето отношение към корупцията и наследените от нея модели. По думите му, правосъдието не просто трябва да бъде извършено, а трябва да бъде разглеждано като такова. В момента прокуратурата има много ниски нива на обществено доверие и не може да изпълнява ролята си, смята Иванов.

Сред задачите на комисията са дискусии с институции, академичната общност, професионални и граждански организации, адвокатурата и др.

Хамид Хамид от ДПС заподозря, че се създава временна комисия за промени в основния закон, защото нямало комисия, която да оглави Христо Иванов. От ДПС отново излязоха с тезата за намиращия се в пленарна зала чрез "своите проксита" олигарх.

Мнението на ДПС: ПГ на Ахмед Доган няма да подкрепи създаването на тази комисия, тъй като има постоянна комисия по конституционни и правни въпроси, където трябва да се състои дебатът за правосъдна реформа и промени в Конституцията. "Имаме нужда от тези конституционни промени, не знам защо е избран подходът за временна комисия", каза Хамид Хамид. Той пита защо не са избрали такава комисия още от предното Народно събрание. 60 подписа винаги могат да се намерят, но къде ще намерите 160 гласа? Докога ще играете филма "Ще ви смачкаме?", добави Хамид и обяви, че днес ДПС ще представи на всички ПГ своя проект за изменение и допълнение на Конституцията на България.

"Никой не се кара с паднал ангел, нямам намерение да се карам с вас. Отидохте във Велико Търново на изборите, но не взехте мандат, никой не иска Прокопиев и Христо Иванов. Няма да участваме в сценарий, разиграван от олигарха Прокопиев", обяви той.

Тома Биков от ГЕРБ назова обидата на партията от това, че я наричат "мафия" и попита защо искат тяхната подкрепа в този случай. Или ни смятате за партия, или за мафия. Като ни смятате за мафия, защо искате да водите диалог с мафията?"

Тома Биков заяви, че вече са свикнали с обидите, но настояват управляващото мнозинство да им позволи от време - навреме да му помагат да се разграничава от изказвания на вътрешния министър Бойко Рашков. "Той продължава да ни нарича така", поясни Биков.

"Ние сме готови да говорим с вас, но вие готовите ли сте да говорите с терористи? Има ли някой, който ще каже - "Искаме да говорим с ГЕРБ", попита още веднъж Биков. Ясно е, че никаква Конституция не може да се промени без нашите гласове. Радваме се, че днес сме стигнали до теза, че трябва да има диалог и единство. Доколко е легитимно Народно събрание, което може да прави промени в Конституцията, е въпросът. Ние идеи имаме. Вашите предложения са менливи, Гьоте казва, че всички менливо изчезва", добави още той и попита има ли единство в управляващото мнозинство за промени в Конституцията.

"Ние ще подкрепим тази комисия и се надяваме да оцените този жест, ние нямаме необходимост нито от комисията, нито от това да участваме в нея", заключи Тома Биков.

Тошко Йорданов от ИТН получи наказание - "забележка" от председателя на НС за изказвания от трибуната. Първото му - към депутата Петър Петров от "Възраждане", че е направил глупаво изказване, а второто - към ГЕРБ, че са "мафиотска организация и има да извърви път, за да стане партия". В отговор на председателя на НС Никола Минчев, който му направи забележка за квалификациите, той каза, че са умишлени, за което получи наказанието.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
972 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Валя

2022.02.03 | 15:52

10
А Христо трябва да включи в графика си дъъъъъъъълга почивка, че да осводи от присъствието си публичното простраство ...

2022.02.03 | 11:39

9
А бе вие я променете както Румънците,па нека е и без промяна на конституцията,ама не смеете че колко от вас ще идат на ку.рс.ове при бай Ставри.
Незнам кой крив,кой прав

2022.02.03 | 11:36

6
Къде,какво и защо? Но знам,че за 10 месеца съсипаха държавата и умориха народа! Знам,че 90-та и 97-ма беше същата сивота и тъмнина! Бойко да се връща,че няма да остане нищо от майка България!!!

2022.02.03 | 11:38

8
Кух,то тва са последствията от управлението на болшевишката тиквеница,ти кво си мислеше,че след 12 г.кражби няма да има последствия ли.
Главният пазач на маймуните

2022.02.03 | 11:38

7
Върнете избягалия австралопитек Ицо-Маджо незабавно в зоопарка!

2022.02.03 | 09:54

1
ХРИСТО ИВАНОВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАН И ОСЪДЕН ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА.

2022.02.03 | 11:30

5
Точно за това се насра да иска промени.
божкофф от ДУБАЙ

2022.02.03 | 10:56

4
Точно така! Браво Ицо! Пълна амнистия за нас ЧЕСТНИТЕ! Омръзна ми шейховете да си къпят рязаните п.ишки в устата ми.!
А

2022.02.03 | 10:39

3
ДА. Главните в съдебната система трябва да ги избираме ние!!!

2022.02.03 | 10:37

2
Мръсен червен помияр

Добави коментар

Водещи новини