Социалната комисия прие проекта за бюджет на ДОО и държавен бюджет

  • 04 февруари 2022 20:15

  • 608
  • 0
Социалната комисия прие проекта за бюджет на ДОО и държавен бюджет
© bulphoto (архив)

Социалната парламентарна комисия прие с мнозинство на първо четене проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и проекта за държавен бюджет за тази година.

Социалните разходи в предложения от правителството финансов план са 20 милиарда и 755 милиона лева или 14,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). С 19% са завишени средствата в бюджета на социалното министерство и възлизат на 2,186 млрд. лева. Спрямо 2021-ва се залагат 388 милиона лв. повече, като половината от тях отиват към хората с увреждания.

Асен Василев: Няма да се вдигат данъци и осигуровки

По Закона за личната помощ за по-високи заплати на личните асистенти са предвидени още 223 милиона лева. За месечните помощи за хората с увреждания – още 50 млн. лв.

Друго съществено перо от разходите е за месечните детски добавки. След като бъдат увеличени от 1 април, разчетите са да се платят 665 млн. лв. и заради това, че доходният критерий за достъп се увеличава със 100 лв., което ще позволи повече семейства да получават подпомагането. Повече са средствата за приемните семейства, където възнагражденията също се увеличават.

Извън бюджета на министерството, но като социален разход, се предвиждат нови 111 млн. лв. за издръжка на социалните услуги.

За мярката 60 на 40 са предвидени 300 млн. лв. Росица Велкова, зам.- министър на финансите, уточни, че те са предвидени до средата на годината.

„Всички COVID мерки, извън закупуването на ваксините са разчетени за шест месеца, но за тази цел има заделени в набирателна сметка 131 милиона лева, така че общият ресурс за мярката 60/40, с който могат да се извършат плащанията, е 431 милиона лева", каза Велкова, предаде БНР.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
608 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини