Народното събрание прие на първо четене законопроект за покритите облигации

  • 03 февруари 2022 14:40

  • 249
  • 0
Народното събрание прие на първо четене законопроект за покритите облигации
© Novini.bg

Народното събрание прие на първо четене законопроект за покритите облигации.

В доклада на комисията по бюджет и финанси се посочва, че със законопроекта в националното законодателство се въвеждат изискванията на европейска директива относно емитирането на покрити облигации и публичния надзор върху тях. В становището се посочва, че в България от 2000 г. действа Законът за ипотечните облигации (ЗИО), който урежда емитирането на един от най-типичните видове покрити облигации - тези, емитирани на основата на банков портфейл от ипотечни кредити.

Две заседания в един и същи ден ще има утре Народното събрание

След приемането на ЗИО са издадени само 29 емисии на ипотечни облигации на обща стойност 270 милиона евро, като последната е емитирана през 2015 г. и е погасена през 2019 година. Причините за това състояние на пазара на ипотечни облигации са преди всичко свързани с факта, че българският банков сектор е силно ликвиден, т.е. участниците на пазара имат достъп до други източници на финансиране, които може да са по-евтини, по-лесни за структуриране, се посочва в доклада на комисията.

В него се изтъква, че Европейската комисия отбелязва в заключителния си доклад преди приемането на директивата, че България, наред с други държави членки, се нуждае от работещ закон за покрити облигации, който да помогне за развитието на пазара.

Мая Йорданова
249 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини