Карадайъ в Брюксел: Гражданинът Кирил Петков да каже кой е в основата на корупцията

  • 01 февруари 2022 17:12

  • 8635
  • 12
Карадайъ в Брюксел: Гражданинът Кирил Петков да каже кой е в основата на корупцията
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Европа за нас не е чужбина, България е част от ЕС. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред български журналисти в Европейския парламент в Брюксел, предаде БТА.

Той посочи, че нашата страна има много споделени проблеми с останалите европейски държави. Сред тези проблеми по неговите думи е въпросът със законността.

Когато някой има информация за престъпления, той е длъжен да сезира съответните компетентни органи, включително гражданинът Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, независимо каква позиция заема днес, добави Карадайъ по повод думите на премиера Петков, че според него "хората, които са в основата на корупцията в България, са сигурно 20 човека". Нарушителят на Конституцията обвинява конкретни хора в корупция и ако главният прокурор не се е самосезирал, явно ще има нужда някой да го сезира, заяви Карадайъ.

Председателят на ДПС съобщи, че при работните му срещи в Брюксел е получил подкрепа за законопроектите на партията, свързани с реформа на правосъдието у нас. По ключови теми за България сме готови да търсим политически консенсус, заяви Карадайъ и посочи сред тези въпроси върховенството на закона.

По неговите думи ДПС предлага законовите промени сега, защото в последните 12 години партията е била в опозиция и не е разчитала на подкрепа от останалите в Народното събрание. Не сме виждали теоретична възможност за мнозинство тези идеи да станат закони, сега виждаме новата власт - тя е доста самонадеяна, позицията й е на самодостатъчност, историята започва от тях, заяви Карадайъ. По неговите думи сега има надежда за приемане на законовите промени, ако намеренията на мнозинството са сериозни.

Дайте да направим една реформа на съдебната система и да не се налага всяка година да променяме системата изцяло, призова той. По неговите думи целта на закриването на специализираните съдилища и прокуратури е единствено политическа. Карадайъ изрази съмнение, че тези намерения може да са свързани и с частен интерес, и настоя за анализ на дейността на специализираните структури.

Той постави въпроса къде остава българската съдебна система, когато се следват постановени ограничения от чужди държави. По неговите думи с обсъжданите персонални промени "се изчерпват" намеренията за реформи в българската съдебна система. Някои политици разбират антикорупционните органи като да назначат свои хора, коментира Карадайъ.

Петков от Брюксел: Намерението ни е главният прокурор да стане администратор

Председателят на ДПС посочи, че при всичките срещи в Брюксел получава одобрение по законопроектите на партията, свързани с прекратяване на издаването на "златни паспорти" и проверка на всички вече издадени, както и за отпадане на изискването за липса на двойно гражданство на кандидатите за премиер, министри и народни представители. Карадайъ уточни в отговор на въпрос, че за двойно гражданство на кандидатите за президент засега не са водени разговори за конституционни промени.

По неговите думи предстоят срещи с всички групи в Народното събрание, за да се чуят и техните идеи за съдебна реформа, "а не да се говори и да се мисли за смяна на персони". Карадайъ уточни, че депутатът Делян Пеевски не е бил предмет на срещите в Брюксел.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8635 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
6

2022.02.01 | 17:34

1
Пеевски бе Кой.
Aaaaas

2022.02.02 | 16:40

12
Ми не видях "Прокопа" да е закачен със санкции по зак.Магнитски
Ти па!

2022.02.01 | 18:51

7
И що па да не е Чери или Прокопа?
Една жена

2022.02.02 | 02:35

11
Нима гражданина Карадайъ не знае , аз ли да му казвам кои са Доган, Шиши, Боко тиквата, това са Герб и ДПС

2022.02.01 | 18:53

8
Министър ,Председател Петков !

2022.02.01 | 19:23

10
Е пълен педераст
Тт един от народа

2022.02.01 | 19:14

9
Ти Аркадаш като си бил в опозиция в годините на Тиквата с какво го показа?И като толкова искаш реформа в правосъдието,ще вкарате ли оня твой съпартиец в затвора,който уби цяло семейство,не спирайки на Стоп,което се приравнява на умишлено убийство.И тази твоя партия ще се обяви ли на такава ,че е на етническа основа?
Правилно!

2022.02.01 | 18:06

6
Истината трябва да се казва и повтаря. Така нареченият премиер е в амнезия.
тиква

2022.02.01 | 17:54

5
рязания п едал да кой шиши ли доган ли

2022.02.01 | 17:43

4
Рязания е прав в случая. Канадския гражданин да каже каквото знае, а не да клевети без факти.
ТУРК ТЕЛЕКОМ

2022.02.01 | 17:42

3
АНАНА АМДЖНА , Е ОСНОВАТА НА ЯРАКА
АСАН АНАБАСАН

2022.02.01 | 17:35

2
ГИТ БУРДА ПЕЗЕВЕНК !

Добави коментар

Водещи новини