Кирил Петков: Не спим достатъчно, защото работим здраво и вече имаме голям прогрес

  • 29 януари 2022 11:10

  • 11977
  • 78
Кирил Петков:  Не спим достатъчно, защото работим здраво и вече имаме голям прогрес
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Човек, за да взема независими решения, трябва да има независим ресурс. Европа не трябва да чака да е консуматор на сигурност, а да е създател. Но не трябва да има прекалено много паралелни съюзи и общата европейска армия трябва да надгражда НАТО. Така коментира предлаганата от френския президент Еманюел Макрон обща европейска армия премиерът Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически в интервю за Дарик радио.

,,От Северна Македония можем да искаме всичко. Много важни български приоритети, които наистина са важни. Но крайната цел е докато запазваме българското си достойнство да имаме истинско добросъседство. Крайно време е да спрем да мислим Балканите националистически, а като регион. Това е пазар с големината на Франция и можем да сме много по-успешни'', коментира още министър-председателят. 

Петков за РС Македония: Подходът - реални резултати, а не общи приказки. Въпросът за македонско малцинство у нас е недопустим

Сега казваме: проблемите са си проблеми, трябва да работим по тях, но нека работим конструктивно, та където можем заедно да спечелим, да го направим. Ако мислим какво можем да направим, националистите ще увиснат. Но сега ще видите, ще се увеличи това говорене и в България, и в Северна Македония, но постепенно няма да има значение. Не може обаче да се забравя историята и не трябва да се пренебрегва, добави Петков. 

,,България като суверенна държава никой не може да ни налага каквото и да било'', каза Петков по повод исканията на Русия НАТО да се изтегли до границите си от 1997 г. и да няма войски в България и Румъния.

Кирил Петков: България няма повече да е консуматор на сигурност, а партньор на НАТО

,,За първи път с българския батальон се поставяме като първа категория страна в НАТО. Лидерство е да кажеш - български командири, български войски. Когато определим батальона като български, даваме шанс на нашата армия да покаже, че може. Ние имаме дефицити и сме готови да приемем попълването им от съюзнически войски. Сега вече почваме да попълваме тези дефицити, а не да се харчат пари за отбрана, защото някой искал да си купи нещо'', разясни премиерът защо правителството предложи български части да усилят източния фланг на НАТО на наша територия, а не да се приемат съюзнически части.

В България темата русофили-русофоби има дълги корени. Стига толкова, ние трябва да сме българофили и трябва да мислим как всяко наше действие се отразява на позицията ни в света. Единствените, които ще защитават българския интерес, сме ние, коментира още Петков.

Министър-председателят засегна темата и за управлението на кризата и епидемията от коронавируса.

,,Не затваряме никой за нищо, докато цената на това не започне да е опасност за нечий живот. В момента работим по прогноза за пет дни и има предвидимост на мерките. Надявам се в по-топлите месеци тази вълна да изчезне. И се надявам, че хората осъзнават, че като се ваксинират не само спасяват себе си, но и намаляват риска да затворим цялата икономика. Мантрата "Аз си решавам" не е вярна. Освен за себе си, решаваме и за цялата икономика и е време всеки да си поеме отговорността. Ако се ваксинирате днес, гласувате да не затваряме икономиката и училищата'', заяви още Петков.

Кирил Петков: Времето на промяната идва! Коалиционното правителство ще бъде адекватно и възможно

Специално внимание в интервюто бе отделено на санкционираните по закона "Магнитски" българи.

Този закон показа огромна дупка в нашите възможности да си решаваме сами проблемите. Сега се мисли за закон, който да регулира това отношение с "Магнитски", за да няма обвинения, че друга държава решава нещата при нас. Но и да се установи защо всички наши органи са изпуснали това, което САЩ вижда от 8000 км. Ако Антикорупционната комисия я направим в работещ вид, ще адресира точно този проблем, коментира по темата Петков.

,,Нямаме 100 дни, не спим достатъчно и работим здраво и имаме голям прогрес. Погледнете резултатите! Г-н Цацаров, колкото и да е недоволен от това за отнетия допуск, все пак си подаде оставката. Снощи сменихме целия борд на "Булгаргаз", защото нямаме време за губене'', каза още Петков.

От думите му стана ясно, че компанията е вземала неправилни решения при договарянето на цените спрямо борсите.

,,В момента можем да вземем азерски газ през Неа Месемврия, там връзката може да се използва и получихме уверения от Азербайджан, че е възможно. Неясно защо обаче не сме го направили. Нещо повече, отказали сме се от тези количества. И ето как се стига до 30% по-висока цена на газа и хората ще я платят. Очаквам новият борд най-малкото да не взема такива решения'', обясни той смените в енергийната компания.

КЕВР трябва да е работещ орган и да има възможност да влезе истински в ценообразуването на енергийните дружества. Ако не опиташ, защо се отказвате от евтината доставка и отивате на скъпата, що за регулатор си? И когато нещо не изглежда нормално, трябва да се разследва. Виждам парламентът да работи сериозно по въпроса и когато имаме нов КЕВР с петте независими човека, не би трябвало да имаме повече такива изненади, добави премиерът.

,,До този момент и четирите коалиционни партньора работим в рамките на споразумението и тя (коалицията) ще се движи силно и стабилно, докато спазваме правилата и не си затваряме очите пред проблемите на някой от партньорите'', коментира още Петков.

Владимир Василев
11977 78

Свързани новини

Коментари 78

Добави коментар
до Vizitor

2022.01.29 | 13:07

49
ахаха виж тролът на новини.бг как се дразни само все едно му бръкна с палец в гъ3ъ

2022.04.04 | 07:52

78
Ти у ред ли си?Кво си заповтрял кат забила плоча.Кат не е на твойта трол Нема тролове вече
◉‿◉Гюлчен от село Манастир

2022.01.29 | 20:37

72
BАКСЪРА-КAНИБAЛ Бoйко Meтoдиев Бoрисов-БЪЛГАРOУБИEЦА – син на КОМУНИСТ, полковник от МВР - Методи Борисов, който произхожда от комунистически род и е от доверените партийни кадри. От 1977 е член на БКП, хвърля партийната си книжка чак когато става главен секретар на МВР. Преди това напуска сисемата, за да не се откаже от членството си в партията. Цветан Цветанов – по линия на баща си, шофьор на началника на ДС Григор Шопов. Работил като сержант в ДС – VІІ главно управление – ЦИОУ Йорданка Фандъкова – редови член на БКП като учител Цецка Цачева – партиен секретар на Окръжен съвет в Плевен Красимир Велчев – член на БКП като пилот в авиацията Менда Стоянова – член на БКП, партиен секретар на звеното „Приходи от народното стопанство“ в Окръжния Народен Съвет в Пловдив Пламен Нунев – редови член на БКП Припомняме и извън управленските органи на ГЕРБ – „автентичната дясна“ партия, „единствена алтернатива на комунистите“ кой какъв е бил. Ето кратка справка: Росен Плевнелиев – първи секретар на общински съвет на ДКМС. Николай Младенов – бивш министър на външните работи, син на служител на ДС от засекретено ниво, програмен директор на фондация „Отворено общество“ – София (1996-1998). Сергей Игнатов – бивш министър на образованието, син на секретар на ОК на БКП - Видин, ректор на соросовия Нов български университет. Аню Ангелов – бивш военен министър, партиен секретар, делегат на 14-тия конгрес на БКП. Нона Караджова – дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. Лиляна Павлова – внучка на партизанин от бригада „Чавдар“, по-късно с пост в БКП. Диана Ковачева – дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП.
млък

2022.01.30 | 11:50

77
ЧервенаГнуснаКучешкаТения!!!!!
Виолета Сечкова

2022.01.29 | 20:40

76
Как „котарака” Росен Русимов и братя Маргини завладяха плажовете по схема на Бойко Борисов: uni.su/j5Mnco
Маринела Арабаджиева

2022.01.29 | 20:39

75
Бившият шеф на „Левски” Иво Тонев набирал фирми за грабежа „Хемус” срещу 10% „бонус”, аверът на Бойко инвестира пачките в Гърция: uni.su/RvXgCk
Натали Трифонова

2022.01.29 | 20:39

74
Хемусгейт: Човекът на крадеца-българоубиец Бойко Методиев Борисов с чувалите с милиони, е ортак с племенник на кмета на Симитли: uni.su/mj1EKg
Севастократ Бокодер от Арбанаси: uni.su/IhOgp8

2022.01.29 | 20:38

73
Cатaнинcко ОГНЕНО ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ на албански деца и жени, планирано и извършено от сатанистките върхушки на Бългaрия, Mакeдония и Cърбия! Очевадно е, че държавата-мафия разиграва поредният цирк пред БГ-овцете! Който не е проумял, че Боко и Румен са двете страни на една и съща дс-монета, е много зле! Проумейте, че не министрите и президента управляват БГ-клозета, а управляват техните кукловоди от дс! Отвсякаде само лъжи и измишльотини за уж катастрофиралия автобус! Ама трупове не се виждат. Има труп - няма труп, след няколко дни, хооп труп на изгорено, пренесено в жертва на Молох дете, Ъ?! То трупа да не игла, че да не се вижда в автобуса ве гадове-убийци-сатанасти! Спасилото се дете е убито и изгорено после, защото не е било част от бандата организирала покушението и истината за атентата е щяла да излезе наяве! Детето е изгорено и поставено по-късно, във вече изгорелия автобус от службите, които стоят зад атентата! Очевидци твърдят, че сред хората около автобуса е имало дете! Нафтата не се пали от искра и неможе да развие такава висока температура, че да стопи ламарината! Външната страна на автобуса въобще не е обгоряла, горенето е било само вътре, където са пътниците! Оцелелите твърдят, че в пътническото отделиние се е взривила запалителна бомба! Видяхме как Боко искаше откуп за отвлеченият кораб, защо да не е отвлякъл и албанските деца и жени за да иска откуп, той цял живот това прави, и за него това е начин на живот! А службите в БГ-клозета, са изцяло в служба на мафиозите! Бог да прости греховете на изгорените жени и деца. Боко-Българоубиеца трябва да бъде одран жив и oпечен! ☞Титаник_1997_БГ-субтитри : ☞Част.1: uni.su/aU0rig ☞Част.2: uni.su/RKIPZz ☞Част.3: uni.su/GUbKSf ☞Част.4: uni.su/fjcDUg ☞Част.5: uni.su/sYF80i ☞Част.6: uni.su/0yO9pl ☞Част.7: uni.su/p8Yn5z
Катана Катана

2022.01.29 | 18:20

68
да го тура на прогреса и на грозната ти жена
Мария чомакова

2022.01.29 | 19:33

71
ЕДИН АНОНИМЕН ИДИОТ!
Катана Катана

2022.01.29 | 18:24

69
руснаците винаги са спасявали своя гъз,пратиха украинци войници и се бориха против турците,само офицерите на конете и със сърбите са били руснаци.По тоя начин държели противниците далече от Русия,сега точно това е причината,да подчинят Украина за да им е буфер между Русия и другите,белорус също,Армения и всичко околу РСФСР.
Мария чомакова

2022.01.29 | 19:32

70
Един от тези,които ,като змия пепелянка плюят!юююИстината ще възтържествува!
Анти-ковидфашизъм

2022.01.29 | 16:46

67
Щом сме българофили защо ПРОДАДОХТЕ газа ни на САЩ (БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ)ТЕ ЛИ НИ СПАСИХА ЗАДНИКА ОТ ТУРЦИТЕ? НАТО СА ФАШИСТИ,КОИТО АКО ТЕ НЕ СЕ МАХНАТ ОТ НАС НЕ САМО БАЗИТЕ АМИ И ПОЛИТИЧЕСКИ КЕ НИ ИЗБИЯТ ДО 20-30г.
???

2022.01.29 | 16:21

66
и къде ви е прогреса освен във вашите глави?
Майтапчи Йово

2022.01.29 | 16:10

65
Кире-то не само не спи, ами отскоро явно сънува в розово и... буден:)))!
Майтапчи Йово

2022.01.29 | 16:08

64
Кире... ко речи??? Ко.... не, не Кире:)))!
"Катерино моме", текст

2022.01.29 | 11:35

14
Не ще мома Катерина да се свърже с дyпе синьо, казва, искам тук до мен мъж нормален, мъж червен.
до червения боклук под мене

2022.01.29 | 15:33

63
Ами щом може да му п.ърди на оная работа, значи радефф има малка и тънка пишка като всички болшевики.
Радев си със xyя мръдна

2022.01.29 | 11:47

20
и Бойко му на xyя пръдна.
Не спете, Киро, не спете,

2022.01.29 | 11:45

19
синята пикоч ибете.
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2022.01.29 | 11:41

18
Да ти с.ера на римите олигофренен бесепе.дераст. Даже милко балев изглежда гений в сравнение с те.бе, пияно, пенсионирано и забравено ДС-ченге! Сус мама ти да е.ба проста!
до Vizitor

2022.01.29 | 13:08

53
виж тpoлът на новини бг как се дpазни само все едно му бpъкна с палец в гa3ъ

2022.01.29 | 14:59

62
Дразнят се дупедавците на Радев.

Добави коментар

Водещи новини