Кирил Петков: България няма повече да е консуматор на сигурност, а партньор на НАТО

  • 26 януари 2022 16:01

  • 2799
  • 32
© bulphoto (архив)

Започна изслушването на министър-председателя Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, министъра на отбраната Стефан Янев, министъра на външните работи Теодора Генчовска и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване в парламента във връзка с конфликта Русия-Украйна, напрежението НАТО-Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5391

Александър Ненков предложи в началото да бъдат изслушани първо министрите, след това експертите и накрая да се задават конкретни въпроси. Йордан Цонев от ДПС заяви, че не е нужно всеки път опозиция и управляващи да бъдат на различно мнение: "Нека изложенията и на министрите, и на експертите да бъдат преди въпросите. Съвсем логично е. По-добре ще протече заседанието и ще бъде по-полезно". Последва гласуване на предложенията. 

Кирил Петков: Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия

"Предизвикахме този дебат, за да може в ситуация на конфронтация между американското и руското правителство да видим управлението доколко е готово за различни сценарии. Да се оформи национален дневен ред, очертаващ недвусмислено интересите на българската външна политика. Готови ли сме в тази ситуация да браним тези ценностни разбирания или ще демонстрираме консуматорски ресурс? Наблюдаваме тежки институционални парадокси в управлението. Оказа се, че премиерът, МВнР и МВР излизат с три отделни декларации, вместо да има една единна отчетлива позиции", започна изказването си Даниел Митов от ГЕРБ.

Митов увери, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще подкрепи присъствие на съюзнически войски, ако това е в национален интерес.

Министър-председателят Кирил Петков обяви: „Ясно искам да заявя, че позицията на българското правителство е много ясна и изчистена. Още в началото ние заявихме, че ще сме конструктивен член на НАТО и ЕС и позицията ни е ясна и изчистена: Първо, ние ще сме конструктивен съюзник на НАТО и ЕС и нашата позиция е декларирана от самото начало - България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция и никой не би трябвало да се упражнява по тази тема. Първата и най-важна позиция за България е, че ние трябва да работим с всички възможни дипломатически средства за деескалиране на напрежението. Деескалацията е целта, която ние като правителство си поставяме на най-висок приоритет".

"От друга страна искам да заявя, че вчера свикахме заседанието по сигурност към МС и аз като министър-председател бях информиран от службите, както ще бъдете информирани и вие днес. Ескалацията е реална и българското правителство следи на ежечасна база всичките развития в този конфликт. Мога да ви уверя, че нашата стратегия за пръв път има идеята да не сме консуматор на сигурност, а да сме конструктивни партньори, съюзници и да сложим българската армия като приоритет за нашата стратегия за отбрана".

По думите на Петков инвестициите в отбрана оттук нататък ще бъде на база наличните дефицити: "Като държава ние имаме различни варианти как да участваме и нашият избор е да приоритизираме българската армия с български войски, под българско военно командване. За пръв път това е основният приоритет. И когато това е основният приоритет, дефицитите реално ще се откроят къде са. Ще използваме кризата, за да инвестираме в местата, където има най-реална нужда. Армията трябва да има пълна боеспособност в своята отбрана. Тази стратегия изцяло се контролира от нашите съюзници от НАТО и сме ги информирали, че с тях ще говорим в един глас. Като стратегия предлагаме - следим ескалацията, работим за деескалация и всички дипломатически приоритети са приоритет номер едно. Втори приоритет - инвестираме в българската армия под българско ръководство".

Искането за извънредно заседание беше внесено на 24 януари 2022 г. от 59 народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Председателят на парламента насрочи заседанието за днес, за да може да бъде представена пълна информация по поставените въпроси, след проведения Съвет по сигурността към Министерския съвет.

 

Мая Йорданова
2799 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар

2022.01.26 | 19:26

31
Студ ...Глад.....Мизерия ....Безработица...Смърт....Убийства до това ни доведоха комунистите Кирчо.....Асенчо....и Румен Радев
gogo

2022.01.27 | 06:13

32
DA SI VARNEM BOYKOOOOOO......

2022.01.26 | 19:11

30
Оставка ....Оставка на Комунистическото Правителство на Румен Радев

2022.01.26 | 19:10

29
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!

2022.01.26 | 18:59

27
няма ли кой да го убе тоя педал ?

2022.01.26 | 19:06

28
КИРО ПРОСТОТО - ДРЪН-.ДРЪН

2022.01.26 | 18:57

26
бахти гнусния педал , и тролът в коментарите на новини.бг ти си бахти малумника

2022.01.26 | 18:40

24
Кирил Петков е руски боклук
Анонимен

2022.01.26 | 18:51

25
Сформиране на български батальон за отбрана на България означава отказ от приемане на съюзнически сили на наша територия. С тази си политика нашето правителство фактически отказва да работи за укрепването на способностите за НАТО като организация за колективна сигурност.

2022.01.26 | 18:40

23
НЯМА, НЯМА, НАПРОТИВ КОНСУМАТОРСКОТО ЕЗИЧЕ НА РУСКИЯ БОКЛУК КИРО ЩЕ БЪДЕ ИЗТЕГЛЕНО ЗА ДА ВИЕ КАТО ПРЕДАТЕЛ

2022.01.26 | 18:37

22
Март месец отивасш на боклука!Първо Македония сега НАТО и Русия а належащия истински проблем с енергетиката и горивата остава!
Ицо

2022.01.26 | 18:29

21
Абе смешник вие сте консуматори на власт и келепир. Съсипвате държавата и водите народа към жестока бедност. Обирайте си партакешите и се ходете откъдето сте дошли.

2022.01.26 | 16:11

1
Смешниците от Харвард да си обират крушите и да не заглобват повече държавата! Вече и онези, които гласуваха за "подмяната" са тотално разочаровани от новите келешчета. С келешлъци държава не се управлява! Ако сега направят избори, Борисов ще спечели със 75%! Жалко, че така прецакаха народа, но всичко ще си дойде по местата. Белия автобус е със зимни гуми, няма да изкарат и до пролетта.
Да ги запалим като факли

2022.01.26 | 18:09

20
Крайно време е да накажем некадърниците в народното събрание. Една камара тапанари. Пък и ще подейства превантивно на следващите.

2022.01.26 | 16:24

2
Дай боже

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини