Петър Чобанов: Правителството ще бъде разточително, защото ни очаква висока инфлация

  • 27 януари 2022 17:41

  • 656
  • 2
Петър Чобанов: Правителството ще бъде разточително, защото ни очаква висока инфлация
©
Слушай новината Слушай новината

Правителството ще бъде разточително, защото ни очаква висока инфлация. Това каза депутатът от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Инфлацията може да бъде по-близо до 10%. По-голяма инфлация носи по-големи приходи, но това няма фундаментален характер, коментира бившият финансов министър.

Когато инфлацията приключи приходите ще намалеят, но разходите ще са раздути. Тогава или ще се изправим пред по-високи дефицити или още по-големи потребности от дълг, или ще трябва да променяме данъчната система и повишаваме данъците. Това е рисково поведение, коментира Чобанов.

Не прави добро впечатление и необходимостта от актуализации през лятото, изглежда, че правим бюджети за по няколко месеца. Пренасянето на разходи от предния бюджет, в размер на 3 млрд., не е добро решение, защото затруднява анализа на фискалната година", посочи Чобанов.

Асен Василев: Ще нанесем няколко малки корекции в бюджета за 2022 г.

Чобанов допълни, че съществуват рискови параметри в бюджета. Например, минималната работна заплата, срещу която работодателите възразяват, защото не е ясно колко ще нараснат разходите за електроенергия, за да мислят за увеличение на заплатите.

По думите му изпълнението на сегашния бюджет ще ни отдалечи от влизане в Еврозоната, защото има много дефицити. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
656 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.01.27 | 18:35

2
При другаря Овчаров -Чубанов, всичко е като при др. Виденов и партийните им лидери.
Икономист

2022.01.27 | 18:23

1
Очаква ни висока инфлация, защото правителствата ни са разточителни.

Добави коментар

Водещи новини