Цацаров разкри пред депутатите защо подава оставка

  • 27 януари 2022 14:30

  • 4307
  • 16
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Парламентарната антикорупционна комисия изслушва председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, предаде репортер на Novini.bg

Депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Арабаджиев заяви, че правителството е разочаровано от работата на държавния орган както под негово ръководство, така и при предишното, но искат изслушването да даде допълнителна информация за реформи в Комисията. Той попита как се инициират отделните производства по отношение на конфликт на интереси, корупция и незаконно придобито имущество.

Всеки от нас изпълнява някаква длъжност и едва ли сме се събрали да говорим кой кого е разочаровал, каза в отговор председателят на КПКОНПИ. Цацаров посочи лаконично, че производствата се образуват така както са описани в закона. След това обширно изброи законовия ред, по който се образуват производствата.

Той съобщи, че общият брой активни имуществени проверки в момента са 5876. 

Комисията не може сама да образува имотна проверка. Тя образува имотна проверка тогава, когато е уведомена от прокуратурата. Ако Комиисята извърши проверка за нещо, за което не е сезирана, тя ще бъде обвинена в произвол, заяви Цацаров.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков попита Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в какви са мотивите му да подаде оставка.

Първият и основен мотив е, че реших, че безкрайните упражнения с моето име и с това кой е виновен за всички неудачи в тази държава ми дойдоха малко в повече, поясни Цацаров.  Не мога да бъде обвиняван за всичко, което някой не е направил, включително и като бивш главен прокурор. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и още един колега сме виновни, че над България има три мониторингови механизма, че сме виновни за Шенген. Човек, който пред министър-председателя Бойко Борисов аз не съм чул никоя друга реплика освен "Да, г-н премиер", говорим конкретно за Христо Иванов, обвини мен за всички неудачии в тази държава. Бях доста учуден, че двете червени лини на новия премиер се оказаха моята оставка и оставката на главния прокурор, а не цените на тока или кризата с коронавируса. Всеки ден чета критики за моята отговорност. Ивайло Мирчев от "Да, България" обвини мен и действащия главен прокурор за всички неудачии в енергетиката – това ми дойде в повече. Ако аз съм една от причините корупцията на цъфти, аз подавам оставка. Освобождавайки терена на тези, които ме обсипват с критики – им давам възможност да покажат какво могат. За мен е въпрос на достойнство, за тях е въпрос да покажат дали това, което твърдят, го могат. Основният ми мотив е, че човек има предел на достойнство, коментира председателят на КПКОНПИ.

Депутатите викат Сотир Цацаров на изслушване

Второто е чисто професиналеният елемент. Не съществуява професия председател на КПКОНПИ. Не ми е било мечтата да имам професия председател на КПКОНПИ. Аз съм работил 20 години като съдия и 7 години като главен прокурор и мисля да се върна към съдебната система. В чисто личен план иискам по-нормален живот, в чисто професинален план искам по-нормален живот. Тогава защо да не подам оставка, посочи Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в.

По повод спекулациите, че съм подал оставка, защото ми е отнет допускът до класифицирана информация, твърдя точно обратното – това, че подавам оставка, е повод да ми отнемат доспуска. Оставката ми няма абсолютно нищо общо с отнемането на допуска ми до конфиденциална информация. Може би 15 дни преди да обявя намерението си да подам оставка уведомих председателите на парламентарни групи. Може би 10 дни преди да обявя намерението си аз уведомих президента. След това с мен беше направена една беседа с агенти на ДАНС. Те ме уведомиха, че беседата е в рамките ан процедура по отнемане на допуска. Всички техни въпроси бяха свързани с т. нар. "ЦУМгейт". Всичко е в рамките на законовите процедури, нкиой не е дошъл да ми каже на ухо - "Внимавай, подай оставка, защото ще ти отнемат допуска до класифицирана информация. В рамките на легални механизми съм научил за тази процедура, след като съм обявил намерението си да подам оставка. След това се стигна до 14 януари, когато допускът ми беше отнет. Според информацията, с която разполагам, допускът ми е отент по пряко настояване от министър-председателя и министъра на вътрешните работи, заяви Цацаров.

Причината за отнемането на допуска е "ЦУМгейт". Имам основателно предположение да считам, че това се е случило по сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. Ще го разбера със сигурност, когато стигна до Върховния административен съд. Ако съм сгрешил, ще се извиня публично на г-н Рашков. Ако не съм, ще се срещнем на друго място, където ще защитя достойнството си, отбеляза председателят на КПКОНПИ.

Припомняме, че на 13 януари Сотир Цацаров обяви, че подава оставка, но ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на Антикорупционната комисия. Ден по-късно Цацаров остана без допуск до класифицирана информация, след като той му беше отнет от ДАНС.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4307 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2022.01.27 | 14:44

1
Шопар за затвора ! Корумпиран до мозъка на костите си !
браво ЦАЦА

2022.01.27 | 16:16

3
направо ги окъка,продължавай все така,почитания.
на майкати

2022.01.27 | 16:14

2
оная работа е за околовръстното

2022.01.27 | 16:25

4
Изобщо защо са имали достъп до квалифицирана информация със Каскета.
Мн

2022.01.27 | 16:37

5
Браво Цацаров заради такива като теб и Гешев си заслужава да бъдеш в България Бий червената пасмина Поклон

2022.01.27 | 16:40

6
Шопара мазен, продажен! В буркани да те сложат, свиньо....
ЦАЦА

2022.01.27 | 17:14

7
ИМАЛ ИМЕ... И НИЕ ГО ЗНАЕМ: ОХРАНЕНА ПРОДАЖНА СВИНЯ ПРИКРИВАЩА ПРЕСТЪПНИЦИ! ТУЛУП БОРИСОФФФ И НЕДОРАЗУМЕНИЕТО ГЕШЕФФФ!

2022.01.27 | 17:45

11
На майка ти нали знаеш къде червен мухльо
GOVNA!

2022.01.27 | 17:19

8
КАЗАХ ПЕЕВСКИ ДА ПОЕМЕ КОМИСИЯТА!
Мара

2022.01.27 | 17:27

9
Жив да го оплачеш, толкова "светла" личност, а да го обвиняват горкият. Сигурна съм обаче, че той си знае, че е пачавра и гледа вече да се скрие защото му припари.

2022.01.27 | 17:45

10
Пачавра е майка ти боклук
дту

2022.01.27 | 17:58

12
БРАВО Цаца, наби им го в мазните, немити гЪ.зове!!!

2022.01.27 | 18:08

14
Яаж му мазния уй !
ne

2022.01.27 | 18:03

13
i na decata e iasno tce cacko se maha za da ostane geshev ili po tocno za da se spasi ciganskiat premier.

2022.01.27 | 18:12

15
Цацаре , свиньо мазна и ти беше един от послушниците на Тиквата , не се прави на светец ! Ако си мислиш че тая оставка ще те спаси от пандиза , много се лъжеш !
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.01.27 | 18:22

16
Всички червени порове, които лаят срещу Цацаров и Гешев по този начин отклоняват вниманието от реалните проблеми, които не могат да решатр! ИНФЛАЦИЯ, ЦЕНОВИ ШОК, ПОЛИТИЧЕСКИ ИСТКИ, СКАНДАЛИ- СКАНДАЛИ - СКАНДАЛИ! Това е правителството на Радев, един параван! Нищо не струвате червени порове, Цацаров е достоен човек и Гешев също! Долу Бойко Тарашков , Румен Радев и машинното ''фалшифицирано'' гласуване :)

Добави коментар

Водещи новини