Никола Минчев отговори за Бюджет 2022 г., зеления сертификат в НС, конфликта НАТО-Русия и РС Македония

  • 26 януари 2022 08:10

  • 1261
  • 3
Никола Минчев отговори за Бюджет 2022 г., зеления сертификат в НС, конфликта НАТО-Русия и РС Македония
© Булфото (архив)

Качествено законодателство и отчет на изпълнителната власт пред законодателната са действията, които ще повишат доверието в парламента. Това каза в интервю за БТА председателят на 47-ото Народно събрание Никола МинчевНикола МинчевНикола Минчев е роден на 13.09.1987 г., юрист по образование. Сферите му на работа като адвокат са. По думите му за краткия период от началото на новия парламент вече се вижда промяна - изпълнителната властта се отчита пред народните представители.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13108

Премиерът Кирил Петков в рамките на месец бе няколко пъти в Народното събрание, участва в парламентарния контрол, включително миналия петък дойде по искане на опозицията, за да изложи становището си във връзка със ситуацията в Украйна, посочи Минчев.

МС одобрява проект на национална позиция по напрежението около Украйна

"Хората трябва да видят, а и ние да им покажем, че тук се върши сериозна работа, която е в обществена полза. Това ще стане именно чрез законопроекти, които са насочени към изкореняване на корупцията във всички сфери на обществения живот и по-конкретно в енергетиката и в съдебната власт", заяви председателят на парламента. По думите му приоритетни за Народното събрание и за "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" са законите, свързани със съдебната реформа.

По отношение на срещата с премиера на Република Северна Македония Минчев заяви, че от българска страна има желание да дадем нов импулс на отношенията между България и Република Северна Македония, така че застоят в процеса на преговори между двете страни да има развитие. Предвижда се официално посещение от българския парламент в Скопие.

"Очаквам с председателя на Събранието Талат Джафери да дадем парламентарно измерение на диалога между двете страни. Друг аспект на работа са групите за приятелство, които все още не сме сформирали в 47-ия парламент, тази с Република Северна Македония ще бъде приоритет".

И председателят на НС разговаря с македонския премиер

Никола МинчевНикола МинчевНикола Минчев е роден на 13.09.1987 г., юрист по образование. Сферите му на работа като адвокат са определи като добра организацията във връзка с въвеждането на зелен сертификат за достъп до сградите на парламента. "Разчитам, че народните представители ще бъдат отговорни. Народното събрание е приело условия за достъп и то с почти конституционно мнозинство. Всеки ще се съобразява с това правило, щом сме го приели", посочи той. "Не сме предвиждали санкционен режим под формата на глоби. Разчитаме на добросъвестността и на моралната отговорност на народните представители", каза още председателят на парламента.

Следва пълният текст:

- Изминаха близо два месеца откакто сте председател на парламента, към какъв тип промяна ще се стремите в работата на институцията?
- Промяната, към която ще се стремим всички заедно, и аз конкретно като председател, е Народното събрание да бъде институция, която работи за хората, защото тук се коват законите. Ние трябва да приемем онези закони, които са наистина работещи и които в същината си обслужват обществения интерес, а не лобистки интереси. Това е основната ни цел при законодателната дейност. Промяната, която в този кратък период вече се вижда, е отчетът на изпълнителната власт пред законодателната. Премиерът Кирил Петков в рамките на месец бе няколко пъти в Народното събрание, участва в парламентарния контрол, включително в петък дойде по искане на опозицията, за да изложи становището си във връзка със ситуацията в Украйна. Приоритетни за Народното събрание и за "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" са законите, свързани със съдебната реформа.

- Кога да ги очакваме?
- Това ще бъдат законодателни инициативи на Министерския съвет. Надявам се в най-скоро време законопроектът за изменение и допълнение на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество да бъде внесен. Със сигурност той ще бъде един от приоритетите още при разпределението му в комисии. Очакваме и Закона за съдебната власт, измененията в Наказателно процесуалния кодекс във връзка със закриването на спецправосъдието, както и измененията в енергийното законодателство, които започнахме още в края на миналата седмица с приемането на процедурни правила за избор на председател на КЕВР.

- Какви срокове си поставяте за приемането на Бюджет 2022 г.?
- Веднага след като бъде внесен, Законопроектът за Държавния бюджет за 2022 г. ще бъде разпределен по комисии. Вярвам, че разглеждането му ще бъде абсолютен приоритет за всяка една комисия. Бюджетът ще бъде разгледан от Народното събрание по най-бързия начин.

- Парламентът е една от институциите с най-нисък рейтинг. Какви действия ще предприемете за повишаване на доверието?
- Действията, които вярвам, че ще повишат рейтинга на парламента са качественото законодателство и отчет на изпълнителната власт пред законодателната. Хората трябва да видят, а и ние да им покажем, че тук се върши сериозна работа, която е в обществена полза. Това ще стане именно чрез законопроекти, които са насочени към изкореняване на корупцията във всички сфери на обществения живот и по-конкретно в енергетиката и в съдебната власт. Това са наболели проблеми. Когато се види, че има активна работа от Народното събрание, обществото да я оцени.

- Как оценявате ефективността на среднощните заседания като практика?
- Среднощните заседания бих определил като изключение при разглеждането на много тежък и важен законопроект, какъвто е Бюджет 2022 г. Тогава е много вероятно да има такива моменти.

- При разглеждането на бюджет е разбираемо, но за провеждането на парламентарен контрол?
- Такъв бе гласуваният дневен ред в залата.

- Като юрист как оценявате парламентарната практика с преходни и заключителни разпоредби да се правят промени в други закони?
- Оценявам я категорично негативно. Това е на практика възможност да се прокарват лобистки поправки, които се промъкват в краткия срок за предложения и разглеждане между първо и второ четене. Така е много по-вероятно една промяна да убегне от общественото внимание. Това е порочна практика, която 47-то Народно събрание, ще се стреми да избягва. Настоящият правилник предвижда разпоредби, които са насочени именно срещу тази практика. Волята на управляващото мнозинство е да не се допускат подобни промени. Смятам, че в рамките на настоящия парламент определено ще видим много сериозно подобрение в тази насока.

- Какво предвиждате като развитие в отношенията със Събранието на Република Северна Македония?
- Предвиждаме официални посещения. Наш ред е за официално посещение, тъй като последното такова е било при председателя на 40-то Народно събрание Георги Пирински. Очаквам с председателя на Събранието Талат Джафери да дадем парламентарно измерение на диалога между двете страни. Друг аспект на работа са групите за приятелство, които все още не сме сформирали в 47-ия парламент, тази с Република Северна Македония ще бъде приоритет.

- Около каква позиция очаквате да се обединят парламентарните групи по време на извънредно заседание на парламента, което ще се проведе по искане на опозицията във връзка с напрежението между НАТО и Русия?
- Дневният ред предвижда изслушване на министър-председателя Кирил Петков, министъра на отбраната Стефан Янев, министъра на външните работи Теодора Генчовска, както и председателите на ДАНС, на ДАР и на Военно
разузнаване. Изпълнителната власт ще запознае законодателната власт с актуалната ситуация. Няма да има изразена позиция от Народното събрание в този момент.

- Зеленият сертификат вече е част от режима за влизане в сградите на парламента. Как ще се справите с опитите за нарушение?
- Ние сме създали организацията. Може и да има известно забавяне, тъй като изчистваме някои дребни детайли с цел да не се получи струпване, особено сутрин преди пленарно заседание. Мисля, че организацията работи добре. Разчитам, че народните представители ще бъдат отговорни. Народното събрание е приело условия за достъп и то с почти конституционно мнозинство. Всеки ще се съобразява с това правило, щом сме го приели. Относно нарушителите - не сме предвиждали санкционен режим под формата на глоби. Разчитаме на добросъвестността и на моралната отговорност на народните представители.

Първи пленарен ден с новите правила за достъп до сградата на НС

- Какво е развитието на въпроса с паркинга около парламента?
- Въпросът остава актуален, тъй като няма никакво развитие. След като Столична община анонсира, че Народното събрание трябва да се откаже от паркинга си, аз от името на Народното събрание заявих, че парламентът би се отказал в името на красив площад около катедралния храм "Александър Невски" и тази инициатива бе подета от "Спаси София" и Борис Бонев. От тогава не е имало никакво действие от страна на Столичната община. Целим да се изчисти целият площад от паркоместа и това е абсолютното желание от страна на Народното събрание.


 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1261 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
божкофф от ДУБАЙ

2022.01.27 | 11:21

3
А бе иво, от къде ги намери тия нескопосани педерастчета бе брат! Много са зле. Що пари хвърлям и НИЩО. Само простотии всеки ден!
Кина

2022.01.26 | 09:53

2
Мушмурокът декламира онова, което са му написали РР-Ю и просто КП-ППП.
икмцве

2022.01.26 | 08:43

1
кои си ти бе

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини