МС одобрява проект на национална позиция по напрежението около Украйна

  • 26 януари 2022 07:39

  • 514
  • 2
МС одобрява проект на национална позиция по напрежението около Украйна
© Булфото

Министерският съвет ще одобри проект на национална позиция във връзка с напрежението около Украйна. Министърът на отбраната ще предложи мерки за укрепване системата на сигурност на България, боеспособността на армията ни и техническото ѝ обезпечаване.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13301

Рисковете пред страната ни заради напрежението между Запада и Русия около границата на Украйна бяха тема на вчерашното заседание на Съвета по сигурността при премиера. След него стана ясно, че ръководителите на службите за сигурност са представили анализ на геополитическата ситуация и евентуални мерки, обсъждани в НАТО, за укрепване източния фланг на Алианса.

Всички решения на правителството ще бъдат съобразени с развитието на ситуацията и евентуалното ескалиране на конфликта, включително мерки за избягване на негативните икономически ефекти, е уверил премиерът Кирил Петков. Той вече коментира, че България настоява за намаляване на напрежението.

Петков коментира темата НАТО-Русия: Не дрънчи на война, корабите и самолетите не са извънредни

„Ние ще вземем най-отговорната национална позиция и ще бъде базирана изцяло на пълен анализ на всичките ни служби. Аз лично за себе си съм сигурен, че тази позиция ще съответства изцяло и ще оптимизира българския интерес“, каза министър-председателят след Съвета по сигурността.

Премиерът възложи на министъра на отбраната да внесе на днешното правителствено заседание проект на национална позиция.

Стефан Янев също призова за намаляване на напрежението, както и да се разсъждава от гледна точка на българския национален интерес.

„Нито Русия, нито друга държава се кани да напада България. Ние не очакваме да има инвазия на българска територия. Да успокоим хората. Говорим за тип мерки, които имат по-скоро демонстрация на единството на НАТО…. Дипломацията не е изразходвала всичките си ходове все още“, каза Стефан Янев пред депутатите в комисията по отбрана вчера.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
514 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.01.26 | 16:31

2
Че ще съсипят страната,още април миналата година! Преживях комунизма,Лукановата и Виденовата кризи!!! Усещането за несигурност,страх и сивота е същото,даже и по-глямо! Но този чук(председателя на НС) ,Кирчо и Кокорчо не помнят онези времена,те са деца на комунисти,участвали в разрухата на България! За това предпочитам ГЕРБ и Борисов,пред всички останали!!!
.

2022.01.26 | 09:18

1
Май за пръв път имаме министър председател прикрит хомосексуалист.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини