Парламентът одобри промени, свързани с ратификацията на три конвенции за правна помощ

  • 19 януари 2022 13:40

  • 338
  • 0
Парламентът одобри промени, свързани с ратификацията на три конвенции за правна помощ
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Парламентът одобри Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ратифициране на Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси и Допълнителния протокол към нея, Конвенцията за трансфер на осъдени лица и Европейската конвенция за екстрадиция с двата допълнителни протокола към нея.

Измененията бяха приети на две четения последователно. "За" гласуваха 141 депутати, "против" нямаше, а 11 народни представители се въздържаха, предаде БТА.

Вносител на законопроекта е Министерският съвет. Промените са свързани с ангажиментите на страната ни относно функционирането на Европейската прокуратура и сътрудничеството с нея.

В законопроекта е записано, че Република България заявява, че исканията за взаимопомощ се адресират директно до Европейската прокуратура. Исканията за взаимопомощ се изпращат или до централната служба на Европейската прокуратура, или до европейския делегиран прокурор на съответната държава.

По преценка Европейската прокуратура препраща това искане до компетентните национални органи, се казва още в законопроекта.

Към мотивите на законопроекта се посочва, че се създава възможност на Европейската прокуратура при упражняване на своите правомощия чрез европейските делегирани прокурори да се счита за национален съдебен орган в държавите - членки, участващи в установеното засилено сътрудничество за нейното създаване, за целите на осъществяване на международна правна помощ с държави извън Европейския съюз.

Парламентът гласува споразумение за прехвърлянето и взаимното използване на вноски в Единния фонд за преструктуриране

Последвайте канала на

Константин Тодоров
338 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини