Внесоха в НС поправките за COVID добавките към пенсиите

  • 18 януари 2022 19:35

  • 6250
  • 0
Внесоха в НС поправките за COVID добавките към пенсиите
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

В парламента са внесени текстовете, с които трябва да се уреди изплащането на допълнителна добавка към пенсиите. Тя ще компенсира над 1 милион възрастни хора, които пред януари получиха по-ниски общи доходи от преизчислена пенсия и COVID добавка спрямо декември миналата година.

Предложенията за промени за направени от депутати от управляващото мнозинство, тъй като за част от възрастните преизчисляването с по-високия коефициент за година реален стаж е под 60 лв. Така плюс добавката от 60 лв. те се оказаха с по-ниски общи суми, платени от НОИ спрямо декември, когато COVID добавката бе 120 лв.

В писмо до парламента омбудсманът посочи шест стъпки за по-справедливи пенсии

Между първо и второ четене на Закона за удължаване на действието на държавния бюджет за 2021 г., и тези на НОИ и Здравната каса, до 31 март тази година са постъпили текстове, които уреждат плащането от НОИ. То ще се направи и за януари заедно с пенсиите за февруари отново с добавката от 60 лв. Така няма да има разлика в доходите спрямо декември, предаде БНР.

Предлага се още в Закона за личната помощ, възнагражденията за личните асистенти да се изчисляват с по-висок коефициент – 1,4 от минималната заплата, а не 1,2, както е в момента, считано от 1 януари. Така заплатите на асистентите ще се увеличат и няма да се чака новият бюджет за тази година.

 

Мая Йорданова
6250 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини