Министър Йорданова и Лена Бориславова: Проблемът с домашното насилие е сред основните ни приоритети

  • 17 януари 2022 15:01

  • 1060
  • 5
Министър Йорданова и Лена Бориславова: Проблемът с домашното насилие е сред основните ни приоритети
© Правителствена пресслужба
Слушай новината Слушай новината

Домашното насилие е изключително тежък проблем, както в световен план, така и за българското общество, който често остава в рамките на семейството. Изострянето на този проблем, особено в условията на пандемията, поставя въпроса за решаването му на приоритетно място. Затова спешно ще се търси консенсус по спорните въпроси в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие в рамките на работна група с участието на народни представители от всички парламентарно представени групи. Това заяви министърът на правосъдието Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. по време на работна среща с широк кръг експерти от държавни институции и НПО, участвали в изготвянето на текстовете.

В дискусията взеха участие още Лена БориславоваЛена БориславоваЛена Бориславова е родена на 8 октомври 1989 г. Завършила е право в Софийски университет и - началник на кабинета на министър-председателя Кирил Петков, омбудсманът Диана Ковачева, заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев. На срещата бяха поканени и представители на неправителствени организации, изпратили становища в хода на общественото обсъждане на законопроекта.

Необходими са решителни действия по тази толкова важна тема за обществото – домашното насилие. Затова до края на седмицата организираме среща с народни представители от всички парламентарно представени партии и експертите по законопроекта, за да се ускори процеса по изчистване на спорните теми и придвижване на законопроекта за одобрение от Министерския съвет, коментира министър Йорданова.

Началникът на кабинета на министър-председателя Лена БориславоваЛена БориславоваЛена Бориславова е родена на 8 октомври 1989 г. Завършила е право в Софийски университет и заяви, че борбата с домашното насилие е кауза, зад която застават премиерът Кирил Петков и целият му кабинет. Тя допълни, че ще бъде определен вицепремиерът, който ще отговаря по темата.

Протест в София срещу насилието над жени, стигна се до напрежение

Въпрос на политически кураж е да се отвори тази толкова важна тема в началото на мандата на това правителство, заяви омбудсманът Диана Ковачева.

Тя припомни, че под егидата на омбудсмана м.г. бе проведена онлайн дискусия по законопроекта, в която взеха участие над 100 души. Участниците в срещата изразиха готовност за продължаването на работата по ключовите въпроси, поставени в рамките на обществените консултации до намирането на съгласие по противоположните мнения и предложения за промени в Закона за защита от домашното насилие.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1060 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.01.17 | 15:35

1
Необходимо е да се идентифицират и да подлежат на широко обсъждане причините довели до бум на домашното насилие и насилието като цяло в обществото. защото без промяна в масовото съзнание, законовите мерки няма да се работят ефективно. Да се разглежда този проблем в светлината на защита на равнопоставеността между мъжете и жените, и на половете като цяло. Да се обмисли и информационна кампания, за смяна на патриархалните отношения и манталитет, с такива отговарящи на цивилизанионите нужди на днешния свят.

2022.01.17 | 16:25

5
А това може да стане с по-високи доходи, за да не се карат хората за пари, и със по-малък работен ден до 8 часа, а не като сега по 10-12 часа. Така хората да имат повече свободно време да възпитават децата си, и да са по-спокойни и отпочинали като цяло.
Кучки

2022.01.17 | 16:10

2
Двете кучки лобират за истамбулската конвенция!

2022.01.17 | 16:23

4
Тая опорка се изтърка вече. Стига вече живот в първобитно-общинно праисторическо общество! Време е да живеем нормално и свободно. *Важи и за подобните кометари от други примитиви.
Пълни глупости!

2022.01.17 | 16:11

3
По-добре да си биете жените, отколкото да ги трепете!

Добави коментар

Водещи новини