Социалната комисия прие на първо четене удължаване действието на Държавния бюджет

  • 11 януари 2022 14:31

  • 1733
  • 0
Социалната комисия прие на първо четене удължаване действието на Държавния бюджет
© Novini.bg

Социалната комисия в парламента прие на първо четене законопроекта, с който се удължава до 31 март тази година действието на Държавния бюджет и на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравна каса за 2021 г.

Така, на практика, продължат да се изплащат действащите към момента размери на помощите за деца, еднократните и месечните семейни помощи. Запазват се размерите на осигурителните вноски, минималният и максимален осигурителен доход, минималният и максимален размер на обезщетенията при безработица. От ГЕРБ гласуваха "въздържал се", а от ДПС - "против".

Борисов: Вчерашният КСНС беше ненужен, Радев прехвърли цялата отговорност по темата с Македония на нищо неподозиращия премиер

Заместник социалният министър Лазар Лазаров опроверга опасенията на Хасан Адемов от ДПС, че без увеличение остават месечните помощи за хората с увреждания, които са над 650 хиляди души. Тази помощ вече е увеличена заради по-високият размер от 1-ви януари на линията на бедност - 413 лева. Към нея диференцирано, според степента на увреждане,  са обвързани плащанията по Закона за хората с увреждания, обясни Лазаров.  

"Всички плащания по реда на Закона за хората с увреждания, в границата на бедността, ще се изплащат в повишен размер".

Заместник финансовият министър Росица Велкова увери, че ако депутатите решат, още от този месец може да се увеличи коефициентът за заплащане на личните асистенти от 1,2 на 1,4 от минималната заплата. За целта ще са необходими допълнителни 19 милиона лева, а средно увеличението ще е 14 на сто при минимална заплата от 650 лева.  

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1733 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини