Депутатите от комисията по бюджет и финанси приеха удължаване на срока на намалената ДДС ставка за ресторантьори и хотелиери до края на 2022 г.

  • 22 декември 2021 21:22

  • 1039
  • 0
Депутатите от комисията по бюджет и финанси приеха удължаване на срока на намалената ДДС ставка за ресторантьори и хотелиери до края на 2022 г.
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Депутатите от комисията по бюджет и финанси приеха удължаване на срока на намалената ДДС ставка от девет на сто за ресторантьори и хотелиери до 31 декември 2022 г.

Министърът на финансите Асен Василев обясни, че въвеждането на мярката е заложено в приходната част на бюджета и би струвало 175 100 000 лв. за периода от 1 януари до 31 декември 2022 г. "Това е съотносимо към ефектите тази година и миналата година", коментира министър Василев, цитиран от БТА.

Мярката, заложена в Закона за ДДС, бе въведена за компенсация на засегнатите от COVID-19 сектори, сред които хотелиерския и ресторантьорския бизнес и изтича на 31 декември 2021 г.

Депутатите от бюджетната комисия на днешното си заседание отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) - с вносител Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и приеха този на Любомир Каримански  от "Има такъв народ" (на снимката) с редакционната поправка към него намалената ставка да е за срок до 31 декември 2022 г., каквото бе и предложението на ПГ ГЕРБ-СДС.

Депутатите от комисията по бюджет и финанси се събраха за заседание на комисията

Министър Василев настоя обхватът на мерките, предвидени в законопроекта, предложен от ИТН, да остане. Той обясни, че се предвижда актуализация на бюджета в средата на юли догодина, договорена от коалиционните партньори и добави, че настояват обхватът на мярката да остане.

Мярката за девет на сто бе въведена с промени в Закона за ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги, за доставка на приготвена или неприготвена храна, включително на доставката на храна за вкъщи. В обхвата на мярката са и храните за бебета, бебешките пелени и хигиенните материали, както и туристическите услуги, касаещи местата на настаняване, предоставяни в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.

С по-ниска ДДС ставка се ползват и доставките на книги на физически носители или извършвани по електронен път или и двете, както и доставката на спортните стоки.

Валери Зайцев
1039 0

Свързани новини

Водещи новини