Керемедчиев: България ще отстоява позицията си по темата за общата ни история с РСМ

  • 10 януари 2022 10:38

  • 696
  • 2
Керемедчиев: България ще отстоява позицията си по темата за общата ни история с РСМ
© Кадър - Нова нюз
Слушай новината Слушай новината

“При всички положения се вижда, че президентът и премиерът ще водят външната политика на България. Те поемат по-активна роля да поставят на дневен ред и пред обществото как ще се развиват нашите отношения от външнополитически план”. Това заяви в студиото на “Твоят ден” Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и международен анализатор. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 395

По думите му България ще следва модела на Гърция при разрешаване на конфликта. Ще се търси диалогичност и по други теми. 

“Посещението на гръцкия премиер Мицотакис в България беше ключово”, каза Керемедчиев, “защото Гърция показа как и под натиск, но и с разширяване на диалога може да се стигне до решение да този конфликт”. 

Проф. Топалов: РСМ още не е готова да приеме това, което е подписала в договора

Според международния анализатор ще отнеме месеци, дори година, за да се разбие стереотипът от двете страни на границата.

“От друга страна Русия също става по-нервна. Виждайки, че има някаква възможност за разрешаване на спора, тя го счита като заплаха за своите интереси в региона”, смята бившият зам.-министър на външните работи.

”Но увеличаването на възможностите за диалог и по други сфери би могло да намали напрежението”, каза още той. 

А дали България ще отстоява позицията си по темата за общата ни история с РСМ, Керемедчиев смята, че “няма българско правителство, което да отстъпи по тези червени линии”.

“Това няма да се случи, защото би означавало едно много сериозно недоволство в страната ни”, категоричен бр Милен Керемедчиев.

Калина Христова
696 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.01.10 | 11:04

1
това е безродник, не усеща в сърцето, че трябва да пази България, а го е страх от недоволство
севда тв

2022.01.10 | 12:27

2
пълен малоумник

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини