Бойко Ноев: Обезпокоително е, че управляващите подготвят разговори с РСМ без участието на МВнР

  • 09 януари 2022 20:24

  • 1678
  • 0
Бойко Ноев: Обезпокоително е, че управляващите подготвят разговори с РСМ без участието на МВнР
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Парламентарната комисия по външна политика да изиска от управляващите информация за позицията им по въпроса с Република Северна Македония. За това призова в предаването "Говори сега" по БНТ бившият министър на отбраната и дипломат Бойко Ноев.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

"Новите управляващи замислят нещо,което не знаем какво е то, но те смятат че е добро. Беше изпратен специален пратеник, извън структурите на МВнР, без никой да знае какво е правил там." - заяви Ноев, визирайки посещението на Весела Чернева, съветник на премиера Кирил Петков, в Скопие.

Проф. Топалов: РСМ още не е готова да приеме това, което е подписала в договора

Според Ноев посещението на Чернева означава, че българското външно министерство или е изолирано, или не желае да участва в процеса, който тече и това е обезпокоително.

Весела Чернева на посещение в Скопие, подготвят срещата Петков - Ковачевски

Ключовият въпрос, изтъкна Ноев, е готова ли е България да отстъпи от досегашната си позиция при положение, че другата страна не е изпълнила своите договорни задължения.

"Дали България ще отстъпи, ако македонската страна продължава да лишава българите от всякакви права? Защото в Македония не можеш да бъдеш българин. Продължаваш да не можеш да бъдеш българин и това многократно е казвано от македонските българи в декларации, писма и т.н." - попита Ноев.

Той допълни, че ако на утрешния консултативен съвет за национална сигурност се появят различия, значи има проблем, който трябва да бъде решен от парламента.

Това, което се наблюдава на повърхността обаче е, че държавният глава и основните политически партии не провокират изместване от досегашната позиция на България относно Република Северна Македония, уточни Ноев.

По повод дебата за разполагане на допълнителни военни сили на НАТО у нас Бойко Ноев заяви, че според него се преекспонират противоречия между министъра на отбраната Стефан Янев, останалите членове на кабинета и президента Румен Радев. Според Ноев подобни противоречия не съществуват и е факт, че няма конкретна идея за разполагането на бази на НАТО у нас.

Ноев очаква конфликтът Русия-Украйна да се реши по дипломатически път, а не чрез сила.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1678 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини