България е закупила нови системи за разпознаване за българската армия

  • 02 януари 2022 08:35

  • 3660
  • 5
България е закупила нови системи за разпознаване за българската армия
© bulphoto (архив)

България е купила системи за опознаване "свой-чужд" за нуждите на българската армия. За сделката потвърдиха от Министерството на отбраната, след като преди месец за нея съобщи специализирано чуждоезично издание.

Договорът обхваща модернизация на определен брой моноимпулсни радари, необходимото мрежово и криптографско оборудване и обучение на операторския състав, съобщават от военното министерство.

Стефан Янев: Наше морално задължение е да постигнем възможно най-добрата работна среда

Това е станало чрез Комуникационно-информационната Агенция на НАТО, която е договорила системите с германски производител на радари.

От Министерството не посочват сума. Но по данни на специализираното издание за отбрана „Дефенс поуст“ договорът e „за милиони евро“.

Българското военно ведомство припомня, че договорът е част от дейностите за модернизация на Българската армия. А инженери на германската фирма вече са идвали в страната, за да направят техническо изследване на инфраструктурата. Министерството припомня, че технологията на опознаване „свой чужд“ (IFF) дава възможност на системите за управление на въздушното и морското пространство да идентифицират националните и съюзните платформи на НАТО и коалиционните партньори.

Технологията увеличава способностите на въоръжените сили за избягване на приятелски огън, посочват от МО. Макар и от дълги години в НАТО, българските изтребители нямаха такава система за опознаване. Съобщението за купуването на системата „свой-чужд“ идва на фона на очакваните нови изтребители Ф-16.

Мая Йорданова
3660 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.01.02 | 14:06

5
Млади министри,гледайте да неоплескате нещата

2022.01.02 | 11:56

4
След като си нямаме "свой", не е ли ясно кой е "чужд"?
Много стар лаф

2022.01.02 | 10:49

3
Който не храни своя армия храни чужда
Бай Васо Сърбеца

2022.01.02 | 10:33

2
ДАНАКОПЛАДЦИТЕ СМЕ МНОГО ДОВОЛНИ САМО ТАКА
wtf

2022.01.02 | 08:44

1
няма по-голям бюджетен паразит, като излишната армия.....

Добави коментар

Водещи новини