Стефан Янев: Наше морално задължение е да постигнем възможно най-добрата работна среда

  • 22 декември 2021 17:07

  • 1110
  • 2
Стефан Янев: Наше морално задължение е да постигнем възможно най-добрата работна среда
© Министерство на отбраната

Щастлив съм, че имам възможност да представлявам Министерството на отбраната при подписването на Колективния трудов договор, който е важен за всички работещи и цивилни служители в системата. Това каза министърът на отбраната Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен след подписването на 15-ия пореден Колективен трудов договор (КТД) в Министерството на отбраната и осмото Споразумение относно представителните и защитните функции на синдикатите днес, 22 декември.

„Хората са най-ценният ни капитал. Ние имаме морално задължение към всички работещи да предоставяме безопасни условия на труд и да подобряваме работната среда, за да бъдат такива, каквито хората заслужават“, каза още министър Янев. Той подчерта, че за 15-и пореден път се подписва такъв Колективен трудов договор и това означава, че Министерството на отбраната има вече близо 30-годишен опит в подобно договаряне със социалните партньори. „Нашето задължение е да развиваме този опит и да търсим още детайли, в които може да направим подобрения“, заяви той. Министър Янев поздрави присъстващите с предстоящите празници и им пожела успех, както и все така целенасочено да защитават правата на работещите и да отстояват всичко необходимо за постигане на възможно най-добрата работна среда.

Георги Братованов, председател на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия“ приветства утвърдения подход чрез диалог да се търсят решения на проблемите. Част от останалите нерешени въпроси ще бъдат предмет на заседание на Отраслов съвет за социално сътрудничество в началото на следващата година след приемането на държавния бюджет и бюджета на Министерството на отбраната.

Постигнахме успех чрез конструктивни преговори, каза Тодор Воденов, председател на Национален синдикат „Отбрана“. Той подчерта, че текстът на документа освен договорен и подписан днес, трябва да бъде и изпълняван в интерес на работещите.

На подписването присъстваха заместник-министрите на отбраната Александър Петков и Ралица Симеонова, директори на дирекции, представители на синдикатите. Сред новите моменти в тазгодишния документ е създаването на разпоредба, в която изрично се сочи, че този КТД се прилага и за цивилните служители в държавните детски градини към Министерството на отбраната.

Янев се обяви против разполагането на допълнителни войски на НАТО у нас

***

Настоящият Колективен трудов договор влиза в сила от 1 януари 2022 г. и важи две години. Той е рамков за Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. С него се уреждат трудовите и осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище на цивилните служителите по трудово правоотношение – синдикални членове на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия” и Националният синдикат „Отбрана”, които работят в посочените структури.

Съобразявайки се с възможностите на бюджета на Министерството на отбраната за периода 2022 г. – 2023 г., при провеждането на настоящите преговори по колективното трудово договаряне, усилията на представителите на министерството и синдикатите бяха насочени към запазване на постигнатите и прилагащите се до момента социални придобивки, свързани със социалния статус на цивилните служители.

Документът, които се подписа днес, е пример за конструктивен дух, добрия тон и толерантност в социалния диалог. Това са водещи принципи при осъществяването на партньорството между страните, за демократизиране и модернизиране на отношенията в националната ни отбранителна система, които водят началото си от 1990 година.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1110 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Просто България загина!

2021.12.22 | 20:35

2
Болшинството ще го осъзнае след година!
Ха ха ха ха

2021.12.22 | 19:56

1
Ахааа ще напълнят България с морал.

Добави коментар

Водещи новини