Радев обсъди с Мицотакис насърчаването на двустранната енергийна, транспортна и икономическа свързаност

  • 20 декември 2021 16:02

  • 693
  • 3
Радев обсъди с Мицотакис насърчаването на двустранната енергийна, транспортна и икономическа свързаност
© Пресцентър Президентство

Насърчаването на двустранната енергийна, транспортна и икономическа свързаност между България и Гърция бе във фокуса на разговора между президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и министър-председателя на Република Гърция Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г., които проведоха среща на „Дондуков“ 2 в рамките на посещението на гръцкия премиер у нас. Двамата приветстваха възстановяването и по-нататъшното развитие на стратегическото партньорство между България и Гърция, което определиха като ключово не само за двустранните отношения, но и за стабилността в региона на Югоизточна Европа, съобщиха от президентския прессекретариат.

Ускоряването на процеса по изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция е приоритет и за двете страни, бе подчертано на срещата. Допълнителен позитивен ефект за енергийната диверсификация ще има и стартирането на терминала за втечнен газ край Александруполис, което се очаква да стане през 2023 г. и в който България притежава 20% от акционерния капитал на дружеството, което ще го построи и управлява.

Подобряването на транспортната свързаност, включително и чрез откриването на нови ГКПП, ще допринесе за последващо увеличаване на двустранния икономически обмен и на туризма, беше посочено по време на разговора. И България, и Гърция имат висок потенциал и успешно развиват сектора на информационните технологии в своите икономики, което създава благоприятни предпоставки за задълбочаване на двустранното партньорство, включително и на регионално ниво. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на открои и успеха на южната ни съседка да привлече крупна инвестиция от един от глобалните технологични гиганти в страната.

Държавният глава призова по време на срещата Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония и Преспанското споразумение между Гърция и югозападната ни съседка да бъдат включени в преговорната рамка за членство на РСМ в Европейския съюз. Обща бе позицията, че европейската интеграция на Република Северна Македония е в интерес на целия регион, но процесът следва да бъде обвързан със спазване на европейските ценности и поетите в двустранните споразумения ангажименти.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на изрази увереност, че проведените по-рано разговори на правителствено ниво ще дадат силен импулс за реализацията на важните двустранни проекти, които са от значение за целия регион. По думите му България и Гърция споделят важна отговорност за сигурността и стабилността в региона, както и за европейската перспектива на нашите съседи. Министър-председателят Мицотакис изрази удовлетворението си, че е първият европейски държавен или правителствен ръководител, който посещава България след проведените през месец ноември избори у нас. „За нас политическата стабилност в приятелската и съседна страна има много голямо значение“, посочи Мицотакис и предаде на българския държавен глава поздрави от неговата гръцка колега Екатерини Сакеларопулу.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
693 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.12.20 | 20:04

3
Да живее България и ВЪЗРАЖДАНЕ
PHAT FUSSI

2021.12.20 | 19:08

2
червено-зелен чорап
Гфг

2021.12.20 | 17:14

1
Червен боклук

Добави коментар

Водещи новини