Захариева за Северна Македония: Петков едно говори в западната преса, а тук не смее да го каже

  • 15 декември 2021 10:54

  • 3388
  • 0
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Не мога да разбера какво точно казва. Чета, че казва в западната преса едни неща, а в същото време не смее да ги каже тук пред българските граждани. Това заяви пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ и бивш министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на по повод коментари на премиера Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически за българската позиция за членството на Северна Македония в Европейския съюз, предаде репортер на Novini.bg.

Гледах им преговорите по международни отношения, както бяха кръстили темата – там говорят за работни групи. В договора (за добросъседство със Северна Македония – бел. ред.) има междуправителствена комисия. Нека да си изяснят позициите, защото очевидно не са им съвсем ясни. Едно говори в западната преса, а тук не смее да го каже, каза Захариева.

За нас е много важно да не отстъпват от позицията, която и нашето правителство, и парламентът прие. Ще следим за това. В крайна сметка ангажиментите, които самите колеги от Република Северна Македония са поели да изпълняват с договора, са много ясни. Знаем, че те не го правят от поне 2 г., така че и аз чакам с интерес да чуя какво всъщност смята да прави това правителство по тази тема, а не да четем в западната преса, посочи бившият външен министър.

Financial Times с коментар за Кирил Петков и позицията му за РС Македония

Попитана какво трябва да направят нашите съседи по договора за добросъседство, Захариева коментира: "Почти нищо не са изпълнили - нито ангажиментите по работата в историческата комисия, нито коридор 8, нито по отношение на взаимни действия по култура и образование. Получаваме и много сигнали от българския бизнес там за създаване на абсолютно измислени административни пречки, прекратяване на обществени поръчки, след като са ги спечелили български компании. По отношение на дискриминацията спрямо хората с българско съзнание там – по-зле е, отколкото преди 35 г. Има заплахи за саморазправа, няколко пъти гориха български флагове. Това трябва да спре. Не може държава, която претендира да е част от Европейския съюз, да дискриминира и да заплашва хората с българско самосъзнание там."

 

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3388 0

Свързани новини

Водещи новини