Премиерът разкри има ли промяна в българската позиция за Северна Македония

  • 09 декември 2021 12:48

  • 1730
  • 1
Премиерът разкри има ли промяна в българската позиция за Северна Македония
© Булфото (архив)

Няма промяна в българската позиция за Република Северна Македония. Няма нещо, което българското общество да не знае. Това каза по време на блицконтрола служебният министър-председател Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен в отговор на въпрос, отправен от зам.-председателя на ПГ на "Има такъв народ" Виктория Василева.

Той съобщи, че вчера, на заседанието на Министерския съвет, са приели позиция, която ще бъде представена на Съвета "Общи въпроси" през следващата седмица в Брюксел.

Това, което наблюдаваме - медийният ентусиазъм, демонстриран от ръководители на чужда държава или демонстриран от чужди медии, не мисля, че трябва да го коментираме в дълбочина в българския парламент, защото от тази трибуна ние не можем да кажем на нашите колеги от съответните правителства какво и как да правят, коментира Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен. Позицията на Република България по отношение на Република Северна Македония и на целия регион на Западните Балкани е постоянна и неизменна –  не само Република Северна Македония, но и Западните Балкани, като регион, заслужават своето европейско бъдеще, и България целенасочено през годините не само е декларирала, но и е давала своя принос в подготовката на тези държави в техния път към европейското бъдеще, заяви Янев.

По отношение на Република Северна Македония е факт, че имаме един подписан договор за добросъседство и сътрудничество през 2017 г. Нашите претенции като държава са, че Република Северна Македония не си изпълнява задълженията, отбеляза той.

Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен посочи, че българската позиция е известна, публична, с т.нар. пет плюс една точки. Това е схемата, по която могат да продължат разговорите, и се надяваме на добронамерено отношение от нашите колеги от Република Северна Македония, така че да се получи този необходим диалог, да се преодолеят различията, за да може да се даде дата за първата конференция и съответно да започнат преговорите на тази държава с Европейския съюз, допълни той.

Зоран Заев: Сега е най-позитивният период за решение с България

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1730 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Коко

2021.12.09 | 18:39

1
Браво Янев!

Добави коментар

Водещи новини