Министър Стоев поздрави Северна Македония по повод 30 г. от независимостта й

  • 08 септември 2021 15:52

  • 489
  • 4
Министър Стоев поздрави Северна Македония по повод 30 г. от независимостта й
©

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има поздрави Република Северна Македония по повод отбелязването днес на 30-тата годишнина от обявяването на независимостта на страната, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Външният ни министър подчерта, че България първа в света е признала независимостта на тогавашна Република Македония. Оказаната от България подкрепа към стремежите на  младата държава е бил естествен и искрен акт, приветстван от обществено мнение, и е доказал своето историческо значение. 

МВнР: Северна Македония да гарантира правата на гражданите с българско самосъзнание

„През последните 30 години подкрепата на България не беше нищо друго освен безкористен акт на приятелство и силна вяра в споделено европейско и евроатлантическо бъдеще. Винаги когато Република Северна Македония е изправена пред сериозни проблеми, България е готова да помогне, независимо от собствените си предизвикателства“, изтъква външният ни министър в обръщение, изпратено до министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Българският външен министър припомня и големите очаквания от началото на 90-те години, че политическите промени в новопризнатата държава ще донесат възможност за преодоляване на изкуствените разделения, наложени на хората от двете страни на границата. „Дългоочакваното падане на „стената“ помежду ни се оказа дълъг и болезнен процес. Пълното й разрушаване все още изисква силна политическа воля и смелост за изкореняване на негативните възприятия и стереотипи“. 

РС Македония: Очакваме ЕС и САЩ да увеличат натиска си върху София

Външният ни министър изрази увереност, че пълното прилагане в дух на добра воля и от двете страни на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. може да бъде основа за по -амбициозни и истински европейски отношения между България и Република Северна Македония.

„Вярвам, че не само нашето минало, но и бъдещето ни е общо в семейството на Европейския съюз“, заявява министърът на външните работи на България. Той призовава в името на бъдещите поколения задълбочаването  на сътрудничеството да продължи с оглед постигане на напредък и осезаеми резултати в полза на гражданите, региона и Европа като цяло.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
489 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.09.08 | 23:14

4
каква независимост, преди 30 години я основаха
На кого

2021.09.08 | 19:39

3
лиже задници тоя?

2021.09.08 | 18:01

2
Аз бих ги поздравил с няколко ракети, ако имаме такива де.
Хайде

2021.09.08 | 17:55

1
Поздравете ги когато станат независими от Сърбия

Добави коментар

Водещи новини