Четирипартиен кабинет: Ще изкара ли пълен мандат новата коалиция?

  • 02 декември 2021 12:56

  • 4310
  • 6
© Novini.bg

Ще имаме правителство, но не съм убедена в неговото дълголетие. Има много детайли, които очакваме да се разплетат. За първи път ще видим четирипартийна коалиция, всеки ще има претенции за своята партия и електорат. Това заяви в интервю за Novini.bg Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд"

"Изглежда например, че БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от не би трябвало да са в една коалиция, но ще имаме четирипартийно правителство, в което именно левицата ще са с най-голям политически опит", допълни тя.

Новият парламент се събира утре, депутатите ще положат клетва

"Има много горещи теми, които да се решават, но бъдещата коалиция има съгласие само по част от тях", коментира Славкова и даде за пример темата за позицията на България за Северна Македония:

"Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" са по-склонни да пуснат РС Македония в ЕС, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е пък не могат да обяснят такъв тип действие на своя електорат. Сред тези теми, според експерта, са и Истанбулската конвенция и зеления преход. 

От дни се обсъжда, че председателят на Народното събрание ще е на ротационен принцип и ще се сменя всяка година, като първа ще бъде БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е лидерката в оставка Корнелия Нинова. Евелина Славкова коментира така: 

"Много е важно какво ще е лицето на парламента - важно е тази личност да успее да вдигне доверието на хората в институцията. Не разбирам този ротационен принцип, който няма да спомогне за по-високото доверие и оценка на НС", каза тя и обясни, че за позицията е нужно време и навлизане в детайлите. 

Една от договорките на бъдещата коалиция: Председателят на парламента да се сменя всяка година

Славкова разкри, че е важно новото правителство да търси точките, които ще обединят коалицията, а не обратното, за да има стабилно управление. Ако тези политически формации не съставят кабинет, особено "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"", могат да очакват съдбата на "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен", които от първа политическа сила през юли, се сринаха на изборите на 14 ноември. 

По материала работиха Радина Лазарова и Галя Георгиева 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4310 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
0000

2021.12.02 | 14:56

3
НАЙ МНОГО 3 МЕСЕЦА И. ЩЕ СЕ НААКАТ.
хахахахаха

2021.12.02 | 21:11

6
а после на бял конь, нали?

2021.12.02 | 17:18

5
Сега станаха дружки а иначе се оплюваха видяха пържолата за какво да я оставят

2021.12.02 | 15:59

4
харвард с т или с д са пиши?
Психиатър

2021.12.02 | 14:34

2
Психиатричното лечебно заведение очаква всички вас избраници на народа - Кирчо и Кокорчо и останалите тутманици от цялото Народно събрание. Ще ви посрещнем с отворени обятия и със специализираните усмирителни ризи. Ще положим дългогодишнни грижи за психичното ви здраве. Скоро няма да ви пуснем.
vs

2021.12.02 | 13:42

1
Не до март.

Добави коментар

Водещи новини