Новият парламент се събира утре, депутатите ще положат клетва

  • 02 декември 2021 12:04

  • 1052
  • 0
Новият парламент се събира утре, депутатите ще положат клетва
© Булфото

Новото, 47-мо Народно събрание се събира утре - 3 декември, народните представители ще положат клетва, се посочва в информация на интернет страницата на парламента.

Първото заседание на новоизбраното НС е свикано с указ номер 284 на президента Румен Радев и ще започне в 9.00 часа в сградата на пл."Народно събрание" 2. Предвижда се то да бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-то НС това е Силви Кирилов от "Има такъв народ", който оглавяваше здравната комисия в 46-я парламент. Традицията първото заседание да бъде откривано от най-възрастния депутат в залата води началото си още от Търновската конституция. В 45-я и 46-я парламент доайен беше Мика Зайкова от "Има такъв народ".

На първото заседание народните представители ще положат клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". След това те ще получат и клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на парламентарните групи на партиите и коалициите.

След това ще бъде избран председател на 47-то Народно събрание. Той ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

Поканени да присъстват на откриването на 47-я парламент са президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, президенти, заемали поста преди Радев, бивши председатели на НС, членовете на Министерския съвет, представители на съдебната власт, Конституционния съд, на вероизповеданията, на дипломатическия корпус у нас.

Президентът свиква първото заседание на 47-ото Народно събрание на 3 декември

Веднага след като прекрачат прага на знаковата сграда, избраниците на народа ще получат папка, подготвена от администрацията на парламента. В нея те ще намерят Конституцията на Република България, правилник за дейността на Народното събрание. В комплекта е също справочник за народните представители, в който има информация за структурата на администрацията, нейните функции, телефоните на отделните звена. Всеки депутат ще намери в папката и ръководство за експлоатация на пултовете за гласуване. В комплекта има също книжка с описани постоянните делегации на НС в международни организации. Там е и клетвеният лист, който те подписват, след като се закълнат в пленарната зала.

Народният вот изпрати в 47-то НС седем партии и коалиции. Според разпределението на мандатите първата политическа сила "Продължаваме промяната" има 67 депутати. ГЕРБ-СДС - 59, ДПС - 34 народни представители. "БСП за България" ще бъде представена от 26 народни избраници, един депутат по-малко /25/ има "Има такъв" народ", "Демократична България" - 16 депутати, и най-малката и нова парламентарна група, "Възраждане" - 13.

От представените и в предишното - 46-то НС, ИТН като първа политическа сила тогава разполагаше с 65 депутатски места, ГЕРБ-СДС - 63, левицата - 36, ДБ - 34 и ДПС - 29.

За отбелязване е, че в новия парламент ще има политически лидери, които подадоха оставка след парламентарния вот на 14 ноември - Корнелия Нинова като председател на БСП, чиято оставка трябва да бъде потвърдена от Конгреса на партията, Христо Иванов - на "Да, България", Атанас Атанасов, който обяви, че ще свика висшия форум на ДСБ, за да бъде избрано ново ръководство.

В НС депутат отново няма да е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се отказа, след като спечели като водач на листата на коалицията със СДС в 25-ти МИР София и Пловдив. Знакови лица от "Има такъв народ" - Ивайло Вълчев и Филип Станев, също заявиха отказ като народни представители.

Протест посреща новите депутати

През лятото, преди да се събере 46-ят парламент, със собствен ресурс на НС бяха направени козметични ремонти - пребоядисани бяха част от стаите и кулоарите, освежен беше пресклубът до зала "Запад".

В пленарната зала бяха подменени около 300 изгорели крушки. Интересно е да се отбележи, че полилеите в залата са от чешки кристал, всеки тежи по тон и половина-два.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1052 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини