Сергей Станишев: Притеснен съм за подхода на БСП в преговорите

  • 28 ноември 2021 18:46

  • 6321
  • 17
Сергей Станишев: Притеснен съм за подхода на БСП в преговорите
© bulphoto (архив)

БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е не успя да заяви ясна социална позиция в преговорите за кабинет. Такава оценка даде лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на на преговорите за правителство, които се проведоха в последната седмица, пред БТВ. 

Бих искал да видя правителство преди Коледа и мисля, че това е желанието на всички българи. Надявам се, че политиците, които преговарят, също разбират, че търпението на хората е на предела и затова сега няма да се провалят, коментира той.

Коалиционни преговори: Нинова с разкрития за ключовите разговори с ПП

Няма универсална рецепта. Добре познавам преговарящите в Германия - социалдемократите и те не допуснаха в рамките на 3 месеца да има изтичания на информацията, секретарите информираха обществото. Виждам, че подходът на ПП е за прозрачни преговори и има логика в това. След толкова година задкулисни договорки, хората искат да видят политиката. Но повече засега това прилича на изложение на предизборните програми на партиите, каза той.

Според него това е само първи кръг от преговорите, защото трябва да се постигнат компромиси и да е ясно кой зад какво стои, а това досега не се е случило.

Според мен тази партия е избрала този подход, за да не бъдат изнудвани от другите на закрити врати, продължи той. Станишев подчерта обаче, че от снимките, които излезли на Петков и Василев пред БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е късно вечерта, не се създава добро впечатление. 

Реалността е, че ИТН, ДБ и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е са загубили гласове и това ще създава проблеми не само по време на преговорите, а и след тях, допусна лидерът на ПЕС.

Притеснен съм за подхода на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е в преговорите, подчерта той.

Дори ако бихте ме попитали какво прави БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е там - целта е да се спаси Корнелия Нинова и нейният екип. Няма фрагментиране на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, а напускане на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е от много избиратели - близо 600 хил. Имаме загуби и в ядрото, не е въпросът с какво влиза БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, а с какво излиза от тези преговори, допълни Станишев.

Притеснен съм, защото не виждам ясен мандат - политически и управленски да е даден на ръководството, каза той.

Според него темите, които защитава БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е в момента са: "не" на джендъризма и Истанбулската конвенция, "не" на бързото решаване на спора с РСМ и не на приватизация с ББР.

Последното всъщност е консенсусно, но първите две показват, че ръководството на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е изобщо няма намерение на да промени линията, за която съм казвал, че не е линия на традиционната левица, коментира той.

Питам къде са социалните червени линии - виждам, че господин Василев е казал, че хора които не са трудоспособни не трябва да получават социални помощи. На това БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е трябва да възрази много ясно, категоричен е Станишев.

Кирил Добрев попиля Нинова: Участието на БСП във властта е един смокинов лист

На въпрос има ли фаворит за лидер на левицата, Станишев каза: "Това не е въпросът сега. БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е трябва на тези преговори да заяви ясна социална позиция, каза той. Според него Василев казал много по-конкретни неща, отколкото БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, а червените допуснали Мика Зайкова от ИТН да ги апострофира заради предложенията им за социалните политики".

Има и положителни неща, които се случват - възстановява се позитивното отношение на хората към коалициите. Това го има във всяка демокрация. Второ - важно е да има баланс и да не се получава политика в ръцете само на една партия. Затова е добре, когато министърът е от една партия, председателят на ресорната комисия в парламента, да е от друга, допусна Станишев.

През последните 10 г. много се деинституционализирахме като държава. Тази седмица се случи и още една трагедия, не толкова мащабна, колкото катастрофата на АМ "Струма", но не по-малко важна. В световния ден на ООН за защита на жените от насилие беше убита поредна българска жена. 16-та за тази година, ако не се лъжа. Искам да призова политиците да не се крият зад Истанбулската конвенция като зад някакво плашило. Трябва да защитят българските жени и най-накрая да си свършат работата, като приемат промени в закона. Това е част от съвременната цивилизованост. Не можем да приемем тази действителност за нормална, категоричен е той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6321 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
ДБ

2021.12.01 | 17:46

17
Ще му съсипя измисленното самочувствие. Само да пристигна във ЕС парламента. Този ще го набера първи и проверя лично работата му.
Лидия

2021.11.29 | 13:07

16
Какъв плужек.От него започна разпада на БСП.Колко избори загуби този.Безсрамие.
Диана

2021.11.29 | 13:07

15
От този плужек започна разпада на БСП.
gogo

2021.11.29 | 06:20

10
SKORO 6TE SE PROVALIAT....BOYKO SE ZAVRA6TA DA OPRAVI LAINATA.
XA XA XA

2021.11.29 | 11:08

14
ЗА ДА ГИ ОПРАВИ ТРЯБВА ДА ГИ ИЗЯДЕ !
ARBEIT MACHT FREI

2021.11.29 | 11:06

13
Ой чифутчик -молодец получаеш огурец !!
????

2021.11.29 | 09:35

12
Е,как няма да Сте ПРИТЕСНЕН "другарю" Станишев,след като предстои ПОБЛИКУВАНЕТО на списъка с ИМЕНАТА на тези ПОДМЕНИЛИ листата на "бсп" за Евровота???????????????????

2021.11.29 | 09:02

11
Гей Стани шев, ти си срам за българският народ!
Гост

2021.11.29 | 05:22

9
Тъпи долни комунисти
Загубена

2021.11.28 | 23:04

8
Срамувам се повече от теб, а ти се показваш по медиите.Лапни пишок мръсен!!!!!
До оня 4

2021.11.28 | 22:29

7
Ами що не пое пътя на въоръжената борба,изрод с клавиатура ???Фатмачето на решетников е месията??!!!Идиотизма ти е нелечим

Добави коментар

Водещи новини