БСП: Масовият спорт трябва да е приоритет

  • 27 ноември 2021 08:12

  • 728
  • 6
БСП: Масовият спорт трябва да е приоритет
© БСП

„Проблемите на спорта са много. БСП като социална партия искаме спорта да си върне публичната роля, да бъде отново онзи социален феномен, който беше. Изключително важно е в българския спорт да се върне научното звено, да има научен институт.“ Това заяви Иван Ченчев, избран за депутат от БСП в 47-то Народно събрание, по време на преговорите за постигане на коалиционно споразумение на тема "Спорт“. По думите му трябва да се създаде нова координационна структура между Министерството на образованието и Министерството на спорта, тъй като до момента няма координация между тях.

Проф. Даниела Дашева, преподавател в НСА и част от преговорния екип на БСП, обясни, че Националната спортна система е в изключителен регрес. „Първото нещо, което трябва да се направи, е сериозен професионален анализ на Националната система на спорта, която има 4 подсистеми за решаване“, заяви тя като допълни, че част от мерките трябва да бъдат краткосрочни, друга част средносрочни и трети дългосрочни.

Последен ден на дискусиите за коалиционно правителство

По думите й първата подсистема касае управлението на системата на спорта и проф. Дашева смята, че е необходима реформа на Националната спортна система. „Това означава да имаме нова визия и философия какво точно ще представлява спортният сектор. Управленската реформа ще касае от една страна администрацията и възможности на Министерството да работи във виртуална среда. Трябва да се преосмислят вътрешните структури на Министерството на спорта“, обясни тя като допълни, че трябва да бъдат внесени промени в Закона за спорта по отношение на концесиите, на функцията на Министерството и ролята на министъра, да се разработи стратегия за развитието на физическото възпитание и спорта.

Проф. Дашева бе категорична, че бюджетът за спортния сектор трябва да бъде увеличен. „В общинските бюджети да бъде заложен процент за финансиране на спорта“, каза още тя като допълни, че трябват и данъчни преференции. „Много важно при финансирането е да се намери място на спортния тотализатор, който в момента отделя 18% от това, което получава за спорта, а трябва да се търси начин този процент да бъде завишен“, добави тя.

По думите й трябва да има приоритетни спортове, да има инвестиции в материална база, като се създаде и регистър на спортната база в България. Кадрова политика също е обект на дискусия като трябва да се помисли за човешкия ресурс в спортния сектор – специализация, квалификация, преквалификация, младите специалисти.

„Трябва да се определи процент за спортна наука или да се създаде Научно-приложен институт за спорт. Масовият спорт да бъде делегиран на местно ниво, спортните училища да бъдат реформирани“, са също част от предложенията, които проф. Дешева очерта, като добави и  създаването на център за комплексно медицинско възстановяване.

Йордан Георгиев, председател на Постоянната комисия по спорт, деца и младежки дейности на община Бургас предложи в новото споразумение спортът да бъде записан като държавна политика с висок приоритет. По думите му финансирането на спорта става по 3 начина – финансиране от държавния бюджет, от спонсори и фирми, и от общинските бюджети. „В момента БВП за спорт е 0.08%, съгласен съм той да бъде 1%, както е в развитите държави. Категорично трябва да се регламентират данъчните облекчения за юридическите и физическите лица – тези, които финансират и спонсорират клубовете и федерациите. Трябва да има определен процент от бюджета на общините, който да бъде отделен за спорт – предлагаме да е около 3%“, обясни Йордан Георгиев.

Относно федерациите той обясни, че трябва да има по една за всеки спорт, а не по няколко федерации по един и същ спорт. „Треньорската професия трябва да се приравни на учителската, да има външно оценяване на помощник-треньор“, каза още той като допълни, че през Министерството на спорта като финансиране, трябва да мине и поддръжката и възстановяване на базата на ведомствените клубове – на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи.

Антон Коджабашев, спортист и част от преговорния екип на БСП, призова в новото споразумение да бъде специално обърнато внимание на световните шампиони и хората, спечелили медали за страната, които по думите му в момента “умират от глад и студ“, а са дали здравето си за България.

Зам.-председателят на Общинския съвет в Сливен и част от преговорния екип на БСП Деян Дечев допълни, че общините трябва да бъдат активен партньор в спортния сектор.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
728 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
комунисти комсомолци пионери.....

2021.11.27 | 08:31

1
....заедно ще крадем.....
Ама разбира се

2021.11.27 | 09:30

2
Хайде всички дружно в кръчми и чалготеки...така ще стимулираме и икономиката , и ковида ще борим....
Ама разбира се

2021.11.27 | 09:30

3
Хайде всички дружно в кръчми и чалготеки...така ще стимулираме и икономиката , и ковида ще борим....
наблюдател

2021.11.27 | 10:28

4
щом видях масларката в преговорния екип, повърнах! бсп окончателно потегли с космическа скорост към небитието!
наблюдател

2021.11.27 | 10:28

5
щом видях масларката в преговорния екип, повърнах! бсп окончателно потегли с космическа скорост към небитието!
масовия

2021.11.28 | 09:26

6
спорт той стоичков хвърляше топката на националите и им казваше РИТАЙТЕ и оправи футбола същия беше фирмен управител на много австрийски бензиностанции сега се хванал с тока МОДЕРНИЯ ЛЯВ Е ВСЕ ОЩЕ МОДЕРЕН за народа к аквото остане

Добави коментар

Водещи новини