Румен Гечев: Най-важният ефект на преговорите е, че се опознаваме

  • 27 ноември 2021 20:24

  • 3296
  • 18
Румен Гечев: Най-важният ефект на преговорите е, че се опознаваме
© Кадър: Нова телевизия

„Има полза от водените в момента преговори. Още повече, че срещи в подобен формат се правят за пръв път. Доста различни партии от целия политически спектър обсъждат основните параметри на своите програми. В края на всяка среща по сектори се вижда къде имаме допирни точки и общи цели”. Това каза в предаването „Карай направо” по Нова телевизия депутатът от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е професор Румен Гечев.

По думите му преговорите в момента не са театър. „Най-важният ефект на преговорите е, че се опознаваме”, категоричен беше той.

Корнелия Нинова за преговорите: Има две червени линии, които БСП няма да премине

На въпрос ще имаме ли правителство до Коледа Гечев отговори: „Прави се всичко възможно. Хората са уморени, не ми се мисли, че няма да се сформира правителство. Това ще бъде огромно разочарование. Не на всяка цена. Но политиците са притиснати до стената. Трябва да се положат максимални усилия да се обединим около няколко ключови и важни цели за България, които не подлежат на дискусия. И да влезем в 2022 година с правителство. Това е задължително”.

„Не сме обсъждали въпроса с Коледната ваканция. Бих се ангажирал с това, че би изглеждало странно в това напрегнато време да имаме Коледна ваканция. Да сядат депутатите, всички колеги да приемаме бюджета за следващата година. Приемането на бюджета е свързано с технология, разписана в законите на страната. Има законови изисквани как се приема бюджет. Мога със сигурност да кажа, че бюджетът няма как да бъде приет до края на Коледа или Нова година. В това няма нищо страшно. Имам механизми, които гарантират социалните плащания. През месец януари ще се действа по бюджета за 2021 година. И най-късно до края на януари догодина ще се приеме новия бюджет и от февруари ще влезе в сила”, посочи Гечев.

По отношение на индексацията на пенсиите той беше категоричен, че има разбиране от страна на колегите му по време на преговорите.

„Нашето настояване е към пенсионното осигуряване през 2022 година, включително за януари, на пенсионерите да бъдат подсигурени тези 50 лева, които получаваха през 2021 година”.

„Обсъждаме и помощ за домакинствата за разходите за електричество. Искахме първите 200 киловатчаса да се поемат от държавата. Това разбира се няма да е за всички, тъй като хората с високи доходи могат да си го позволят. Обмисля се да се разшири обхватът на домакинствата, които ще получават помощи като енергийно бедни и парите да отиват при най-нуждаещите се. Има възможност около 130-140 милиона лева да се осигурят в бюджета за целта – разговарях с колегите от Финансовото министерство”.

За намаляване на ДДС за стоките от първа необходимост: „Проблемът при въвеждането на диференциирания данък е, че няма как България за следващите седмици да изработи механизми по контрол, който да предотврати измамите с ДДС. Краткосрочно в първите месеци на 2022 година ще се наложи вместо да се диференциира ДДС да се увеличат социалните помощи, докато се изработи механизма за контрол”.

"Осигурени са средства за медицинските работници на първа линия, борещи се в пандемията от COVID-19. Това е ангажимент, поет още от служебното правителство, който ще бъде спазен", подчерта Румен Гечев. 

 

Мая Йорданова
3296 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Уча се

2021.11.28 | 19:52

18
Гечев се опознавал с "промяната" .....?! Защо ли......?!
Добри

2021.11.28 | 11:03

17
Илия Вълков познат на света като Yull Brown създаде технологията на Брауновия газ. Той измина 1600 км с кола, оборудвана с две Браунови батерии, превръщащи водата от 4-литровия резервоар в гориво. След 1984 г. в Китай използват неговия Браунов генератор за неутрализиране на радиоактивни отпадъци. Инж. Чавдар Каменаров създаде „Технология за добив на Браунов газ и полиметали от морска вода“. Проф. Димитър Митев от ВХТИ “Асен Златаров“ Бургас създаде технология за получаване на чиста евтина енергия. И още хиляди открития събират прах, докато икономиката умира и българите мизеруват !!! Ако българските политици пречат за внедряване на постиженията на българските откриватели в българската икономика – защо получават заплати и пенсии и се наричат българи ?
кир

2021.11.28 | 09:20

16
кирчов бил милионер но не се казва че баща му е приватизирал 178 милиона долара и избягал в канада Т А май се оказва че милиона на кирчо е жалкия остатък на нашите пари НАЗДРАВЕ
Иван

2021.11.28 | 08:57

15
ТЕБ ВСИЧКИ ТЕ ЗНАЕМ КАКЪВ НЕКЪДЪРНИК СИ!!!
Българин

2021.11.27 | 23:39

12
Наглият престъпник гечев, който ограби труда на родителите ни и ги направи просяци през 1996-97, излиза нагло по телевизията да поакаже гнусната си гадна болшевишка мутра и говори отново за финанси! Е нЕма такъв прост и късопаметен народ. Българиииии, това е изродЪТ, който направи 1 $ да струва 3 000 лева. ЗАПлатите бяха по 15-20 долара, а пенсиите 6 $. Тоя мръсник трабва да бъде обесен за сухите му м.ъде, а не да дрънка за икономика!
ЗАКС

2021.11.28 | 08:04

14
АБСЪЛЮТНО ВЯРНО! ТОЗИ БЕШЕ МИНИСТЪР НА ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ В КАБИНЕТА НА ЖАН ВИДЕНОВ! ТАКА СЕ РАЗВИХМЕ ЧЕ ДОЛАРА СТРУВАШЕ 3200 лева, А ТРУПАНИТЕ С ГОДИНИ СПЕСТЯВАНИЯ СТИГНАХА ДА СИ КУПЯ ЧЕТИРИ КОНСЕРВИ РУСЕНСКО ВАРЕНО, И ТО АКО ГО НАМЕРИШ В МАГАЗИНА!!!!
Хахаха

2021.11.28 | 06:56

13
Комунягите видяха, че партията им заминава и се чудиха как да излъжат простия народ и кво да направим? Ще направим една нова партия за да може да си мислят, че промяната идва. Прост народ и мега, гига кух! Сега бързо ще се открадне квото има да се краде и тия двамата смешници ще си вдигнат гащите и дим да ги няма. Българино от 30 и повече години една шайка петолъчки ви краде парите но ти българино не разбра, че всички са едно.
Гост

2021.11.27 | 23:08

11
Вие тъпите комунисти начело с тъпунгела не се ли познавате отдавна бе долен комунист
Гост

2021.11.27 | 23:08

10
Вие тъпите комунисти начело с тъпунгела не се ли познавате отдавна бе долен комунист
Хахаха

2021.11.27 | 22:58

9
Няма проблем нарежете една салата и сипете по една гроздова.
НАГЛЕЦ!!!

2021.11.27 | 22:45

8
Не го ли е срам да показва наглата си муцуна!

Добави коментар

Водещи новини