МВнР подкрепи кампанията по отбелязване на Международния ден за премахване на насилието срещу жени

  • 24 ноември 2021 15:29

  • 440
  • 3
МВнР подкрепи кампанията по отбелязване на Международния ден за премахване на насилието срещу жени
© МВнР

Министерството на външните работи подкрепи кампанията по отбелязване на Международния ден за премахване на насилието срещу жени – 25 ноември. Под надслов „Оранжев свят: Да сложим край на насилието сега!” министърът на външните работи Светлан Стоев и посланиците на страните – членки на ЕС, Швейцария, САЩ и Великобритания демонстрираха своята подкрепа за кампанията на събитие, организирано пред Народния театър в столицата от посолствата на Словения и Австрия. Вицепремиерът Атанас Пеканов също участва в инициативата.

Оранжевият цвят на посланията е избран от ООН и символизира очакването за едно по-добро бъдеще, без насилие срещу жени.

Насилието срещу жени и момичета остава едно от най-широко разпространените и съкрушителни нарушения на правата на човека в съвременния свят. Последиците от пандемията допълнително изостриха проблема, създавайки своеобразна „пандемия в сянка”.

Домашното насилие расте стремглаво по време на пандемия, предупредиха експерти

На този ден, повече от всеки друг, трябва да си напомним, че мълчанието, стереотипите и стигмата нямат място в нито едно демократично и толерантно общество, каквото е българското. Пътят за справяне с проблема минава през високата степен на осведоменост и осъзнатост на всеки един човек, така че този вид насилие да бъде изкоренен завинаги.

Тази година ще започне и кампанията UNiTE, посветена на прекратяването на насилието срещу жените. Тя включва 16 дни на действие, водена е от Генералния секретар на ООН и ООН-Жени и цели повишаване на осведомеността в световен мащаб. Кампанията ще приключи на 10 декември 2021 г. с отбелязването на Международния ден на правата на човека.

 

Последвайте канала на

Теодора Александрова
440 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Протестиращ

2021.11.24 | 16:09

3
Значи ще премахваме насилието срещу жени, а насилието срещу мъже ще си остане и ще е позволено? Според мен двата пола трябва да са равнопоставени!

2021.11.24 | 15:35

2
При Борисов народа спести за 10 години 10 милиарда по банки. Сега ще тегли за да оцелее
Mitaka

2021.11.24 | 15:34

1
така, сега се приема Истанбулската конвенция и Македония влиза в Еп, хахаха. народе, а, за кого гласува...

Добави коментар

Водещи новини