Министър Бозуков обсъди с представители на Националното сдружение на общините в Република България доставките на дърва за огрев

  • 05 ноември 2021 15:06

  • 603
  • 1
Министър Бозуков обсъди с представители на Националното сдружение на общините в Република България доставките на дърва за огрев
© МЗХГ

Министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо БозуковХристо БозуковПроф. д-р Христо Бозуков е служебен министър на земеделието и храните в кабинета на Огнян проведе работна среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Основен фокус на разговорите беше осигуряването на дърва за огрев за предстоящия отоплителен сезон и възможни съвместни дейности, които да гарантират доставките до населението.

„Апелирам към общините за повече разум и да оставим политическо говорене по темата с дървата за огрев на населението“, заяви министър Бозуков. И допълни, че стопаните на общинските гори трябва да си вършат професионално и съзнателно работата в полза на обществото, а не в интерес на която и да е политическа сила. „Обръщам се с молба към Вас това посланието да достигне и до местните ръководители по региони, за да се гарантира спокойствието на хората, че ще имат дърва за огрев“, каза още министърът.

Проф. Бозуков информира, че от държавните горски предприятие са подсигурени редовни доставки на дърва. По данни на структурите към МЗХГ на територията на страната на 80% са удовлетворени нуждите на местното население, съгласно заявените количества от общините. И уточни, че съществуват отделни случаи, в които се получават сигнали за недостиг, на които се реагира своевременно и се преодоляват. Относно цените, министърът коментира, че те зависят от пазара и разходите, които съответните фирми, добиващи дървата, начисляват и Министерството на земеделието, храните и горите няма възможности за влияние.

Заместник-министър Събев: Над 11,37 млн. лева ще бъдат разплатени по Програмата за морско дело и рибарство до края на годината

От своя страна представителите на сдружението обясниха, че и при тях се получават единични сигнали за проблеми с доставките на дърва за огрев, на които се реагира в кратки срокове.

Министър Христо БозуковХристо БозуковПроф. д-р Христо Бозуков е служебен министър на земеделието и храните в кабинета на Огнян и участниците от НСОРБ се обединиха около тезата да се води по-активен диалог, което ще е в интерес на обществото и ще гарантира спокойствието на хората при доставките на дърва за огрев. Също така, че е необходима по-активна кампания сред населението за навременно снабдяване с дърва още през пролетно-летния сезон. Тъй като в този период на годината търсенето не е толкова голямо, цените от търговците са по-ниски. Освен това дървесината преминава през естествено просушаване, което води до намаляване на вредните емисии при горенето й.

Теодора Александрова
603 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анонимен

2021.11.05 | 17:05

1
ПРЕДИЗБОРНИТЕ ЦИРКОВИ НОМЕРА НА РАДЕВ СА В РАЗГАРА СИ! ВЪПРЕКИ ТОВА ДРУГАТА НЕДЕЛЯ ГУБИ КАТО ПРЕЗИДЕНТ!

Добави коментар

Водещи новини