Плевнелиев: Новият главен прокурор трябва да бъде избран напълно прозрачно

  • 04 юни 2012 14:21

  • 968
  • 3
Плевнелиев: Новият главен прокурор трябва да бъде избран напълно прозрачно
© Булфото

Решението на правната комисия към парламента е отваряне на една възможност, за която ние в момента нямаме данни, че ще се използва. Ще изчакаме да видим какво ще се случи в парламента, в него има много комисии, не само една.

Това каза пред журналисти президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното по повод приети от правната комисия в парламента промени в Закона за съдебната власт, според които сегашният състав на Висшия съдебен съвет може да избере следващия главен прокурор. Мандатът на действащия ВСС изтича през октомври тази година, а на главния прокурор Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев – през януари следващата година.

"Очевидно има различни идеи, за част от които ние разбираме от пресата или от решенията на парламентарната правна комисия. Това, което се е случило в правната комисия, е по-скоро отваряне на една опция, отколкото доказателства, че се върви в тази посока. Аз ще се въздържа от подробен коментар. Ще видим какво ще се случи в парламента. Това е една от много комисии в парламента", заяви държавният глава.

"Дали 2500 души с пряк избор или 500 души с пряк избор ще посочат новите членове от квотата на съдиите от ВСС, може би не е толкова важно. Много по-важно е процедурата по назначаването да бъде максимално прозрачна, да се чуят мненията на всички, да се видят мотивите на всички. Това ще помогне да се изберат най-добрите", посочи Плевнелеив, като подчерта, че много по-важна е процедурата по номинирането. "Защото, ако имате 2500 човека, които затворени в НДК решат кандидатури, които някой им е спуснал в последния момент, аз като президент ще имам много по-голям проблем, отколкото 500 човека, които седнат отново в НДК и вземат съзнателно решение на базата на предварително, публично, прозрачно оповестени кандидатури, за които се знае какви са мотивите, кой ги е предложил, какви знакови дела са гледали, какви решения са взимали. За мен това е най-важното – пълна публичност и прозрачност процеса на номинирането", каза още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
968 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
kamen

2012.06.07 | 14:14

3
Каква прозрачност сънува Росен, като му е ясно как става всичко там!

2012.06.07 | 14:14

2
Ами ти как беше избран бе маймуно крастава.С крадене начужди гласове /предимно цигански/ нали и ти си от тях.

2012.06.07 | 14:14

1
Спри се бе невестулко, смешен и жалак си. Няма ли кой да му затвори устата на тоя палячо!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини