Стефан Янев след питане на Novini.bg: Големият въпрос е защо партиите не намират начин да съставят кабинет

  • 29 октомври 2021 08:25

  • 6648
  • 26
© Bulphoto, архив

Опазването на живота на хората е основна задача на служебния кабинет. Всички усилия са насочени към това да не се стига до локдаун. Това беше заложено още при първия ни служебен кабинет. Това заяви служебният премиер Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен във “Властта говори! Открито”, организирано интервю на живо във фейсбук, по време на което се задават въпроси на гражданите.

По думите му целта е бизнесът да продължи да работи. С въвеждането на “зеления сертификат” пък освен ваксините, се предвижда и тестване, което може да открие скритата заболеваемост.

“Първите данни, че този пик на заболеваемостта може би е в процес на овладяване, на достигане до някакво плато, това предстои да се потвърди следващите дни”, заяви още Янев.

“Усилията на служебния кабинет са били именно в посока да се възстановява бизнесът. Обявяването на допълнителните мерки може би изглежда закъсняло. Аз съм съгласен и самокритикувах нашите действия за краткия период на предупреждения, но стремежът е бил държавата да е максимално отворена, но да не се пренебрегват и мерките за здравето на хората”, коментира също премиерът.

Той е убеден, че отговорността е лична, но и обществена.

А най-важното е да запазим здравната система, която е под натиск, категоричен бе министър-председателят и благодари на българските медици.

Янев докладва, че над 10 000 ковид легла има открити в страната. Над 930 са леглата за интензивно лечение в цялата страна. Очаква се разкриването на от 60 до 100 нови интензивни легла. 

(НЕ)Ваксини

"Не задължаваме никого да се ваксинира. Това е въпрос на личен избор. За "зеления сертификат" няма натиск отвън", каза Янев. Но посочи, че това е практика в чужбина.

"Ваксините са безплатни. Знаем достатъчно добре, още от времето, когато нямаше ваксини, всички бяхме уплашени и държавите преминаваха към локдаун. Ваксината е единственият медицински препарат, който предпазва от тежко протичане и до голяма степен - от повторно заразяване", коментира още Янев.

"Дали българите са недоверчиви - аз няма да коментирам. Да, аз съм ваксиниран. Това е осъзнат избор още през май месец. Не съм сметнал да го обявявам публично. Никога не е стоял въпросът за задължителна ваксинация", отбеляза премиерът.

Министър-председателят не отговори с конкретна цифра колко от състава на Министерския съвет е ваксиниран. От изказването му стана ясно, че в държавната администрация се подготвя тази информация.

Антитела и "зелен сертификат"

В Австрия и Швейцария има признаване на антитела, но в световен мащаб - не. Дискутира се въпросът дали антителата да се признават за преболедуване и да се дава "зелен сертификат" за това, който обаче ще важи само в рамките на страната. Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен каза, че експертите обсъждат въпроса, но не иска да предрича решението. "Това решение не е политическо", каза той.

Връщат ли се учениците в клас?

Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен не даде категоричен отговор за връщането на децата в клас. Предстои да се реши кои тестове ще се използват за учениците. Той каза, че ако родители се възпротивят на тестването, имат право да оставят децата си онлайн.

"Утре предстои отварянето на офертите за типа тестове. След като се види в какви срокове може да стане тази доставка, предполагам, че до следващите 10 дни учениците ще могат да се върнат в клас", аргументира се той.

Водещите новини! Румен Радев: „Защо Борисов саботира ваксинационния процес; Кирил Петков внесе в КС ново искане за изслушване (и още…)

Избори в пандемия

Янев подчерта, че няма как да се променя начинът на гласуване под натиска на пандемията.

“Правителството и ЦИК работят съвместно за цялостната подготовка. Изборите ще бъдат проведени както е планирано – на 14.11”, потвърди той.

Служебният премиер призова хората да не забравят, че мерките трябва да се спазват. 

Високите цени и предстоящата зима

"Служебният кабинет съзнателно работеше за повишаването доходите на хората. Добавката от 50 лв. за пенсионерите беше запазена, впоследствие нарасна до 120 лв. Предстои новото правило за преизчисляване на пенсиите. Увеличени са плащанията и за помощта за отопление", изброи Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен.

"Грижите на държавата са на място, където трябва. Инфлацията е съизмерима с тази в цяла Европа. Около 4,5 % се очаква да бъде тя в края на годината. Ние сме много чувствителни, когато нещо се увеличи", вметна още той.

Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен отбеляза, че е приет и план за удължаване живота на въглещните централи. 

Той каза, че България притежава два реактора и трябва да се прецени дали държава ще продължи процеса по изграждане на АЕЦ. 

 Снимка: Фейсбук

"Софийска Топлофикация" с години трупа дългове. БЕХ почти е придобил "Топлофикация", което предполага, че е възможно такова решение държавата да придобие дружеството, за да го оздрави. Прави се анализ", отговори Янев на въпрос за управлението на "Топлофикация - София".

"Аз разбирам въпроса, затова защото подобни общински топлофикационни дружества има и в други градове, но те не трупат задължения. Най-вероятната причина е лошото управление на дружеството", добави още премиерът.

Кризата с “Вера – Су”

Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен смята за успешна акцията по спасяването на кораба, заседнал в Черно море край Камен бряг.

“Корабът, който технически беше обявен за потънал, държавата намери способни хора, които го извадиха. Поставил съм задача да се направи анализ и това да помогне за реакция, ако това се случи пак”, коментира той.

От изказването му се разбра, че международни компании са отказали да изтеглят кораба.

Казусът с Кирил Петков

"Научих за канадското гражданство, когато темата беше повдигната публично, през лятото може би. Няма да коментирам решенията на Конституционния съд - това е произнасяне от името на Конституцията и законите на страната. В момента призивът ми е - като български граждани сме длъжни да ги спазваме. Присъствието на Кирил Петков в първия служебен кабинет - работил съм добре с него, нямам забележки. Той е млад човек с бъдеще, да продължава, но с тази уговорка да бъде така добър да спазва Конституцията и законите", коментира темата Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен.

Стефан Янев ексклузивно пред швейцарския Blick: С протестите хората заявиха, че искат гласът им да бъде чут (Видео)

"Някои от неговите индивидуални решения като министър вероятно биха могли да бъдат атакувани пред Върховния административен съд. Вероятно ще се намерят заинтересовани страни, тъй като в момента сме в предизборна обстановка", смята Янев.

Северна Македония и българите

Премиерът коментира и отношенията ни със Северна Македония.

"Както имаме общо минало с Република Северна Македония и народа, който живее там, така имаме и общо бъдеще. България последователно е подкрепяла Република Северна Македония и нейната перспектива за развитие в Европейския съюз и НАТО", каза той.

И даде да се разбере, че България няма да отстъпи на националните си интереси. В това число няма да се примирим и с езика на омразата. 

"Отношението към миналото е важно дотолкова, доколкото да не се подменя историята, да не се разрушават паметници, да не се променят надписите по тези паметници. Трябва да сме сигурни, че тези македонски граждани, които имат българско самосъзнание, търсят своите български корени в миналото и се самоопределят като хора с български произход, ще имат равни права с всички други граждани", посочи премиерът.

Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен отговори на въпрос на наш редактор от Novini.bg какво би отчел като най-голямо постижение и в двата служебни кабинета, които оглавява.

"От един служебен кабинет не се очаква много. Очаква се да проведе изборите, да затвори папките и да ги предаде на следващия. За съжаление при нас не се случи това”, коментира той, отбелязвайки, че периодът е съвпаднал с няколко кризи, сред които и политическа, след като след изборите лятото не се е съставил редовен кабинет.

Като успех той отбеляза и водения диалог с предишното Народно събрание. Премиерът обаче на свой ред повдигна друг въпрос:

“Големият въпрос е към партиите - те защо не намират начин да говорят помежду си и да съставят редовно правителство. Аз съм доволен, че икономическият тренд на държавата се запази”, заяви Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
6648 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
Гост

2021.10.29 | 12:38

26
Защото фатмака обърка държавата, а и парите които чакат са бая и всички искат да ги докопат. Особено тия двамата “умници” излезли от нищото. Кирчо мушеника и Асенчо далавераджията. Подкрепяни от недоразомението Радев
ДЖИПКО БИБИТКОВ

2021.10.29 | 09:55

19
ДО ВСИЧКИ АНТИВАКСЪРИ И ПАРАНОИЧНИ КОНСПИРАТОРИ - РАДВАМЕ СЕ ЗА ВАС, ЗА ВАШЕТО БЕЗСМЪРТИЕ НА ОЛИМПИЙСКИ БОГОВЕ. ВИЕ НИКОГА НЯМА ДА ПОПАДНЕТЕ В КОВИД ОТДЕЛЕНИЕ, КАМОЛИ ДА ЛАПНЕТЕ МАРКУЧА С КИСЛОРОД. ВАС СЪДБАТА ВИ Е ОТРЕДИЛА ВЕЧНО ЗДРАВЕ! БЪДЕТЕ БЕЗСМЪРТНИ!

2021.10.29 | 12:27

25
мои неваксинирани познати си заминаха вече не са малко, но всеки си решава
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2021.10.29 | 10:58

21
Що плачеш, ма? Да не е от ваксината? Ти нали се ваксинира, не се грижи за мен. И спри да разнасят, ваксинирания.
Котарак

2021.10.29 | 10:20

20
Млъкни бе, к'во крещиш!

2021.10.29 | 12:23

24
народа мре.
народен глас

2021.10.29 | 09:36

13
АБЕ НЕКАДЪРНИК 6000 умряха за два месеца
ДО ТОЗИ ОТДОЛУ

2021.10.29 | 12:08

23
то и кислород и места няма вече

2021.10.29 | 09:42

15
Няма ПЕРСОНАЛ в болниците, затова умират ВАКСИНИРАНИ и неваксинирани
хблйхбйхб

2021.10.29 | 11:25

22
Отговора е простичък - щото им писна след като съставят правителство да си извват ръцете.
ЕЛЕКТPА

2021.10.29 | 09:52

18
Така е, защото Кауна Радеф ни набута НЕКАДЪРНИ антиваксъри за министри, и разни БСПдирасти да ни управляват. Интересно къдели са така наречените майки, предвождани от Костинбродската брантия с черните байраци, или системата на Радеф ги уби...

2021.10.29 | 09:44

17
Тоя от къде взима тревата? И аз искам такава.

2021.10.29 | 09:43

16
Премиерът има правото да се вслуша в исканията на хората! Първо всички ученици трябва да са в епидемична ваканция!Ще доучат материала през лятото, когато вирусът го няма!Това е ПРАВИЛОТО в медицината.18милиона лева да се инвестират в училищата и за засилване имунитета на децата!Купуване на лаптопи за децата в училищата!

2021.10.29 | 09:41

14
Премиерът има правото да се вслуша в исканията на хората! Първо всички ученици трябва да са в епидемична ваканция!Ще доучат материала през лятото, когато вирусът го няма!Това е ПРАВИЛОТО в медицината.18милиона лева да се инвестират в училищата и за засилване имунитета на децата!Купуване на лаптопи за децата в училищата!

2021.10.29 | 09:33

12
Защо прекъснахте живото предаване бе МИСИРКИ ПРОДАЖНИ?Затова ще бъдете изметени след 14ноември

Добави коментар

Водещи новини