Румен Радев: Със спасяването на българските евреи народът ни постигна победа на човечността и смелостта

  • 20 октомври 2021 20:53

  • 797
  • 0
Румен Радев: Със спасяването на българските евреи народът ни постигна победа на човечността и смелостта
© Президентство

Длъжни сме да пазим и предаваме през поколенията завета на нашите предци, които спасиха българските евреи. Дори и в най-мрачния период на човешката история нашият народ постигна победа на човечността, солидарността и смелостта, които и днес изграждат тъканта на българското общество. Това е заявил президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който участва днес в Еврейския културен дом в София в откриването на инициативата "Запомнени заради доброто", създадена по повод на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Целта на инициативата, която ще се състои под патронажа на президента Радев, е да популяризира имената на двадесет български личности с принос за спасяването на българските евреи и признати за Праведници сред народите от Международния институт за възпоменание на паметта за Холокоста "Яд Вашем" в Йерусалим.

Радев за новите мерки: Няма партия, която да не се възползва от ситуацията за предизборни цели, проблемите няма да се решат чрез агресия над министри

"С чувство за дълг приех да се присъединя към инициативата "Запомнени заради доброто" и да бъда неин патрон", е заявил Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Президентът е откроил инициативата като изключително важна за паметта ни като нация и общество.

"Длъжни сме да пазим не само спомена за събитията, но и за здравата спойка между всички български граждани в онези времена, независимо от тяхната националност и етническа принадлежност. Тогава всички българи застанаха пред своите съседи, приятели, колеги и съграждани в името на най-висшата човешка ценност - живота", е заявил държавният глава.

По думите му, тези спомени и днес ни дават сили и увереност да изграждаме проспериращо и силно гражданско общество.

"Езикът на омразата, ксенофобията и антисемитизмът в България нямат корен и нямат бъдеще, благодарение на извършеното от нашите предци, което ние трябва да пренасяме през поколенията", е подчертал държавният глава.

"Убеден съм, че нашата еврейска общност ще продължи да бъде силно интегрирана в българското общество, да бъде пълноценна във всички сфери на обществения, икономическия и културния живот", е заявил Радев.

Президентът е отбелязал усилията и ангажираността на Организацията на евреите в България "Шалом", която е домакин на събитието, и нейната общественополезна дейност в сферите на образованието и благотворителността.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
797 0

Свързани новини

Водещи новини