Проф. Вили Лилков проследява в книга съдбата на спасителите на българските евреи

  • 02 юни 2021 10:52

  • 455
  • 0
Проф. Вили Лилков проследява в книга съдбата на спасителите на българските евреи
© Булфото

Личностите, защитили българските евреи, са тема на изследване "Доблест и наказание" на проф. Вили Лилков, съобщават издателите от "Сиела.

По думите им в книгата оживяват тихите дела на "обикновените" граждани - като добрия съсед, хлебаря или аптекаря, притекли се на помощ в тежки моменти; фабрикантите, които въпреки забраните приемат на работа бедстващи евреи; общенствениците, кметовете, митрополитите, писателите и народните преднставители, издигнали глас срещу антисемитизма и расовите теории и застанали в защита на евреите.

Техните следи не само са почти напълно заличени от историческите хроники, но след 9 септември 1944 г. някои от тях са убити, а други - хвърлени в затвори, концлагери и изселени. Собствеността на мнозина е отнета, лишени са от работа и пенсия, обявени са за врагове на народа и паметта за тях е напълно заличена, разказват от "Сиела".

Издават нов сборник с публицистика на Христо Ботев

Базирана на архивите на Държавна сигурнност, документи от Държавна агенция "Архиви" и лични спомени, "Доблест и наказание" проследява детайлно обществената реакция в България на едно от най-мрачните и срамни петна от човешката история - Холокоста. Премиерата на книгата в София ще се състои на 15 юни.

Вили Лилков е професор по физика, доктор на науките. Дългогодишен ръководител е на катедрата по физика в Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски". Общински съветник и заместник-председател на Столичния общински съвет (1999-2014), както и народен представител в 43-то Народно събрание (2014-2017).

Последвайте канала на

Novini.bg
455 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини