Зам.-регионалният министър: Изцяло е във възможностите на общината да реши проблемите с паркирането в междублоковите пространства

  • 19 октомври 2021 16:38

  • 852
  • 1
Зам.-регионалният министър: Изцяло е във възможностите на общината да реши проблемите с паркирането в междублоковите пространства
© МРРБ

Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на дискусия на тема "По-достъпни жилища в София", съобщиха от министерството.

Разбирателството между предприемачи и община ще е от полза за всички и така ще спре практиката, установена досега, всичко да се прави на парче и в резултат да се изгражда една половинчата градска среда, е казал още заместник-министър Шишков. Той е обяснил, че освен в диалога между община и бизнеса, вижда решението на проблема и в изграждането на ясен регламент в отношенията им. Така общината ще може да изпълнява ангажиментите си да изгражда инфраструктура, а предприемачите ще имат яснота колко ще им струва инвестицията в изграждането на жилища. По този начин, ако инвестираните средства в инфраструктура и строителство бъдат разпределени правилно, жилищата дори и да не струват по-скъпо, поне ще си струват парите, е коментирал още арх. Шишков и е призовал диалогът между общината и предприемачите да бъде възобновен. Това ще доведе и до условия, в които най-атрактивните райони в София, където интересът на инвеститорите е най-голям, да се развиват по най-оптимален начин.

Във възможностите на общината е да реши част от проблемите на паркирането в междублоковите пространства, като намери механизъм съвместно с частния бизнес да изгради подземни паркинги. Това е възможно поради факта, че терените са общинска собственост, още повече, че и част от тях са отредени за подземни паркинги.

Арх. Шишков е коментирал още, че ролята на държавата е да подпомага този процес с по-добри закони и норми, които да са изпълними и лесно приложими и които да доведат до развитие на хармонична градска среда.

Десетки глобени заради паркиране пред блок в София

Като пример регионалният заместник-министър е посочил, че се готвят изменения в чл. 148, ал. 16 в Закона за устройство на територията. Утре предстои и втора дискусия по изменения в Наредбата за достъпна среда, като целта е да се запази принципът за достъпност на средата, но правилата в нормативния акт да са по-гъвкави. "Тези промени ще доведат до облекчаване на строително-инвестиционния процес, а така ще помогнем и на общините, и на предприемачите, за да може процесът на диалог и сътрудничество между тях в полза на гражданите да се рестартира, защото той беше зациклил", е казал още арх. Шишков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
852 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.19 | 16:54

1
Ясно - ще разрешат кой където реши да строй грозотии за селяндури новодомци. Аман от провинциалисти оправящи столицата.

Добави коментар

Водещи новини