Адвокат Екимджиев: КС нарушава конституционни права в казуса с Кирил Петков

  • 15 октомври 2021 12:35

  • 17435
  • 29
Адвокат Екимджиев: КС нарушава конституционни права в казуса с Кирил Петков
© БТВ

„Твърдението, че бивш министър и лидер на новоучредена политическа партия е нарушител на Конституцията, сериозно засяга публичната репутация, доброто име и достойнството на Петков, които са същностни аспекти от правото му на личен живот, гарантирано от чл.32 от Конституцията, както и от чл.8 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи (КЗПЧОС). Това коментира пред „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ водещият адвокат Михаил Екимджиев по повод определението на Конституционния съд от 12 октомври, с което отхвърли искането на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически да бъде конституиран като заинтересована страна, да бъде изслушан в открито заседание пред Конституционния съд и да му бъде дадена възможност да представи писмено становище по казуса с неговото гражданство.

Той припомни, че според чл. 32 от Конституцията: "Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име".

Адвокат Екимджиев е категоричен, че в случая става въпрос за нарушени конституционни права. Според него заплахата за обществения образ на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически е очевидна в контекста на изнесените от него шокиращи данни за брутални корупционни практики на бившите управляващи от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, които инициират казуса с гражданството му. „След като Петков и Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на оглавиха "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"", твърденията за нарушение на Конституцията ерозират публичните им послания за почтеност и морал, които са етична платформа на новоучредената партия“, заяви адвокатът. И добави, че според него „ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в са в основата на политическата злоупотреба с казуса за гражданството на Петков, тъй като "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" е основният им политически опонент, според социологическите проучвания. В потвърждение на това е и фактът, че точно на 13 октомври прокуратурата, чиято връзка с ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в е общоизвестна, съобщи, че вече се занимава с гражданството на новия политически лидер, чиято решителност и харизма явно "страхуват".

„Ако Законът за КС не позволява конституиране на Петков като заинтересована страна, КС е длъжен да му осигури друга форма на защита в съответствие с чл. 56 от Основния закон. Тя би могла да се изрази в изслушване или в обсъждане на негово писмено становище“, обясни Екимджиев. „Поради спецификите на казуса, само КС може да предостави на бившия министър защита. Вместо това, той го лишава от най-важната характеристика на правото на защита, каквото е изслушването му от държавен орган. Така от пазител на Конституцията, КС става неин рушител“.

„Освен Конституцията, с отказа си за изслушване или приемане на писмено становище на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, КС със замах едновременно го лишава от конституционното право на защита и от правото на "ефикасно средство" по КЗПЧОС. Този смущаващ подход на КС изглежда впрегнат за разчистване на политически сметки и може да доведе до осъждане на България в Страсбург за нарушения на чл.8 и чл.13 от Конвенцията. Тогава възниква въпросът за какво ви е тогава Конституционен съд, дали той пази или гази Конституцията?!“, каза в заключение адвокат Екимджиев, цитиран от пресцентъра на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“.

Кирил Петков: Некомфортно ми е, че не изложих моята гледна точка пред КС

Последвайте канала на

Константин Тодоров
17435 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар

2021.10.15 | 17:34

25
Не носи през девет дерата вода в пукната стомна Екимджиев. Не тълкувай закона като дявола евангелиото. Този мошеник който защитаваш и със свален имунитет ще влезна в затвора. ѝтой е мошеник.

2021.10.24 | 00:17

29
Хахаха
121 депутата

2021.10.17 | 10:22

28
ДОБРО УТРО ФАНТАЗИЯ.121 ,АМА ДРУГ ПЪТ - НЯМА ДА ИМАТЕ И 15 ДЕПУТАТА.

2021.10.16 | 00:02

27
"Доброто име и достойнството" на Кирил Петков в подписването на декларация с невярно съдържание относно гражданството му ли са?

2021.10.15 | 23:36

26
Нарушаването на конституцията от кандидат за Премиер Министър е ГАВРА с хората и държавата г-н Екимджиев. За морал да не говорим.

2021.10.15 | 15:45

24
Екимджията преекспонира.Има факти които доказват,че умишлено Кирчо е злоупотребил, в декларацията ясно пише "нямам друго гражданство".Сега да мислим,че бъдещ министър не разбира смисъла на думите.Какво общо има " статуквото" с неговия кариеризъм и далаверизъм.Също много от изнесените общи приказки за корупция не са подкрепени с факти или не са верни,както случая с АПИ.Ако тези двамата са промяната,няма нужда.Скоро една организация са отправили питане до Опра дали познава прехваления проВиотик на на г- н Ментов,и дали знае ,че го рекламира.

2021.10.15 | 15:35

23
Диктатора-Комунист Румен Радев заедно с бандитите от служебното правителство на подсъдимата скамейка при г-н Гешев

2021.10.15 | 15:35

22
Диктатора-Комунист Румен Радев заедно с бандитите от служебното правителство на подсъдимата скамейка при г-н Гешев

2021.10.15 | 15:35

21
Диктатора-Комунист Румен Радев заедно с бандитите от служебното правителство на подсъдимата скамейка при г-н Гешев

2021.10.15 | 15:35

20
Диктатора-Комунист Румен Радев заедно с бандитите от служебното правителство на подсъдимата скамейка при г-н Гешев
Какво да го разпитват

2021.10.15 | 15:21

19
Киро Ментата? Подал е декларация с невярно съдържание!

Добави коментар

Водещи новини