"Не съм сигурен кой си ти": Защо младите хора не познават българските политици?

  • 13 октомври 2021 14:04

  • 804
  • 3
"Не съм сигурен кой си ти": Защо младите хора не познават българските политици?
© Pixabay

Политическата битка за президент, а и за парламент, скоро официално стартира. Часове ни делят от откриването на предизборната кампания, която трябва да насочи вниманието ни към основните играчи, техните послания и предложенията им за промяна в различните сектори на страната. Че промяна е нужна - нали никой не се съмнява? Въпросът обаче е как може да бъде постигната тя и още по-важно има ли хора, които да я направят. 

Проследяването на идеите на всички кандидати и партии е трудно. Това може да е мисия невъзможна за обикновения гражданин, загърнат от ежедневните си грижи. Оказва се, че тази задача е трудна дори за най-младите хора, чийто достъп до интернет и телевизия не би бил проблем, ако искат да научат повече за предизборните новини. Дали обаче те въобще имат интерес към изборите? 

Репортаж на БНТ с няколко младежи, които казват дали разпознават кандидат-президентите, предизвика реакции в социалните мрежи. Появи се разочарование и възмущение, че бъдещото поколение, на което се разчита за "светли бъднини", има някаква откъслечна представа как се управлява страната, кой иска да я управлява, какви видове избори има и прочие.

На въпрос какви избори предстоят, един от момичетата отвръща: "Президент и още нещо, не съм много сигурна обаче". На друг въпрос дали познава кандидат-президента от снимката, друг от запитаните казва: "Знаех го, но не съм сигурен".

24 партии, коалиции и инициативни комитети регистрираха в ЦИК кандидати за президент

Момиче от СУ "Свети Климент Охридски" не успя да познае и ректора на висшето учебно заведение, в което учи, който пък е кандидат-президент. 

Луна и сегашният държавен глава Румен Радев могат да се зарадват, че запитаните няколко души в репортажа ги разпознават. 

Разбира се това е само извадка и генерално обобщение не бива да се прави. Но репортажът на Националната телевизия трябва да е сигнална лампа за тези, които работят за обучението на младите и ги възпитават.

И най-вече - сигнална лампа за политиците, които въпреки активността си по медиите, са потънали в "зимен сън" с баналните си и неатрактивни послания. 

„Тази страна се нуждае от дейстивия, при това незабавни“

А докато се надяваме предизборната кампания да ни грабна с повече конкретика и ясни цели, то избирателите имат достатъчно време да видят поне кои са кандидатите на изборите на 14 ноември. 

Повече за това може да видите във видеото, което показва жребия на ЦИК за номерата на кандидатпрезидентските двойки и партии и коалиции в бюлетината. 

И не забравяйте все пак какво е казал древногръцкият политик Перикъл:

„Само защото ти не се интересуваш от политиката, не означава, че политиката не се интересува от теб.“

Борислава Бибиновска
804 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.10.13 | 14:19

1
Не е вярно че непознават българските политици. познават чалгата Слави, познамат рапъра Хазарта кандидат за депутат,а така също и луна баядерката. това са болшинството тинейджъри, недоразвити пълнолетни младежи!

2021.10.13 | 18:39

3
Абе давай направо тва са буклуци
катана

2021.10.13 | 15:47

2
как да познаваш,кат са пришалци от кол и въже,чужди граждани,измамили навсякъде дошли да се крият,да откраднат нещо да върнат натрупаните дългове

Добави коментар

Водещи новини