Алфа рисърч: ГЕРБ води пред БСП с 6,3%, ПП - трети. Радев пред Герджиков

  • 12 октомври 2021 12:43

  • 35249
  • 132
Алфа рисърч: ГЕРБ води пред БСП с 6,3%, ПП - трети. Радев пред Герджиков
© Колаж: Novini.bg/ Булфото

ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в води пред БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е с 6,3%, ПП - трети, ИТН - пети, сочи проучване на Алфа Рисърч. 

Настоящото изследване е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни. Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

Райчев: "Продължаваме промяната" е единствената формация, която застрашава ГЕРБ на 14 ноември

Регулярното проучване на социологическа агенция Алфа Рисърч за позициите на основните партии и кандидати на старта на предизборната кампания регистрира: засилен политически интерес сред българските граждани, мобилизация на партийните симпатизанти и появата на усложнени електорални дилеми с навлизането на нови играчи и в двата вида избори – президентски и парламентарни. 

52.7% от пълнолетните български граждани смятат да гласуват на предстоящите президентски избори, а 47.6% – на извънредните парламентарни. Оправдават се очакванията, че избори две в едно водят до повишаване на избирателната активност, а президентският вот  по традиция предизвиква по-голям интерес. Хипотезата на старта на кампанията е за около 400 000 гласували повече в сравнени с юли, когато беше регистрирано най-ниското участие на парламентарни избори. Факторите, които могат да обърнат тази тенденция, са развитието на утежняващата се Ковид ситуация,  ефектите от машинния вот в условия на два избора и евентуално рязко влошаване на икономическата ситуация в страната. 

Нагласите на избирателите на старта на кампанията за вторите извънредни и третите парламентарни избори за тази година сочат като най-вероятен сценарий нов шестпартиен парламент, в който мнозинство няма да може да се постигне без гласовете на три до четири партии.

Свиленски: Готвим се не просто да влезем в 47-ия парламент, а да получим мандат за управление

Съотношението на силите очертава следната картина при парламентарния вот:

ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в стартира от първото място с 23.1%  от гласовете на твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори и продължава да бъде на устойчива дистанцията пред останалите.

Оспорвана е битката за второ място между БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е (16.8%) и „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на (15.9%). Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж. В полза на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е играе високата мобилизация на избирателите й, но Ковид кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат. При „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ е точно обратното. Решението на Конституционния съд по двойното гражданство на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически също може да окаже влияние върху мотивацията на избирателите.

Сериозната и продължаваща ерозия на ИТН го извеждат от първа до четвърта или пета политическа сила. На старта на кампанията Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от (10.9%) е на символична преднина пред партията на Слави Трифонов  (10.4%). И двете формации страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри. Особено силен е сривът при  ИТН, които само за месец спадат с нови 5 процентни пункта и така подкрепата за партията се стопява  наполовина спрямо юлските избори. Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от също губи между една шеста и една пета от своите избиратели, привлечени от новия проект. Издигането обаче на собствена президентска кандидатура, както и по-силната й политическа идентичност, намаляват щетите от този процес.

С 9.3% от гласовете на сигурните, че ще гласуват на 14-ти ноември, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-то НС. Поради късното издигане на нейния лидер Мустафа КарадайъМустафа КарадайъМустафа Карадайъ – български политик от ДПС Мустафа Кадарйъ е роден е на 08.05.1970г. в село Борино, за кандидат-президент, настоящото проучване не отчита мобилизационния ефект на този ход върху парламентарния вот. До какъв потенциал той може да достигне, ще е поредната от интригите на тези избори.

Няма сериозна статистическа вероятност някоя друга партия да прескочи 4%-та бариера. Ако тази тенденция се запази в хода на кампанията, това би означавало известно преразпределение на електоралните нагласи, но не и кардинална промяна в съотношението на силите.

Доскоро изглеждащата като предизвестена президентска битка също се очертава като по-заплетена и с отворен финал. Тъй като проучването е проведено на терен между 4ти и 10ти октомври, непосредствено след обявяване кандидатурите на Проф. Анастас ГерджиковПроф. Анастас ГерджиковРоден е на 28 февруари 1963 г. в Кърджали. През 1982 г. завършва Националната гимназия за древни и съдия Лозан ПановЛозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 г. в София. Завършва висшето си образование в Софийския университет и преди издигането на Мустафа КарадайъМустафа КарадайъМустафа Карадайъ – български политик от ДПС Мустафа Кадарйъ е роден е на 08.05.1970г. в село Борино,, то отразява най-първите обществени реакции, преди претендентите да са по-широко популяризирани и припознати от избирателите.

Настоящият президент Румен Радев влиза в надпреварата с 42.6% от вота на твърдо решилите да гласуват. Най-силна е подкрепата, която получава от симпатизантите на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е (над 90% от тях) и Изправи се. БГ (80%). Малко над две трети от привържениците на ИТН и на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ също биха дали гласа си за него. След издигането на Лозан ПановЛозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 г. в София. Завършва висшето си образование в Софийския университет, една четвърт от симпатизантите на ДБ изразяват подкрепа за Р.Радев. 

На втора позиция се нарежда Проф. Анастас ГерджиковПроф. Анастас ГерджиковРоден е на 28 февруари 1963 г. в Кърджали. През 1982 г. завършва Националната гимназия за древни с 28.1%. Над 80 на сто от електората на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в заявява поддръжката си за него.

Освен техния вот, той съумява да привлече и една по-разнородна периферия от около 7 на сто, с което надхвърля вота за ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в. За него биха гласували около 15% от привържениците на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“, 12% - от тези на Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от, около 30% симпатизанти на ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа и 10% - на други политически сили. Сериозни са позициите му сред висшистите и хората от по-големите градове, където има най-високи шансове да увеличава подкрепата си.

 

Лозан ПановЛозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 г. в София. Завършва висшето си образование в Софийския университет събира начална подкрепа от 8.2%. Въпреки че оказва сплотяващ ефект върху Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от, поради симпатиите на около една четвърт нейните привърженици към Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, за момента той получава по-нисък от парламентарния й резултат. Възможно е неговата кандидатура да изиграе по-голяма роля в изборите за парламент, отколкото за президент, но той има потенциал и да увеличи своя вот.

Останалите известни претенденти получават между 1 и 3 на сто подкрепа. 13% са заявилите в проучването, че биха гласували за „друг кандидат“, като може да се предполага, че около две трети  от тях биха подкрепили кандидат на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с.

Както обичайно, в началото на всяка кампания Алфа Рисърч измерва дела на избирателите, които са сигурни, че ще гласуват, но все още  са пред дилема кого да подкрепят. За сегашните избори това са 10.6% за парламентарния вот и 11.3% - за президентския. Това означава, че една периферия от около 300 000 души за всеки от двата вида избори все още търси своя представител. И започващата кампания може да се окаже решаваща за тези гласове.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
35249 132

Свързани новини

Коментари 132

Добави коментар
ЕДНА ЖЕНА

2021.10.13 | 10:42

130
оф пак ли тия двамата ще си ги мерат
Пепи Димитров

2021.10.19 | 20:26

132
Не се набутвай между тях,че ще пострадаш!
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.10.12 | 16:03

113
Само като погледна Герджиков с тия мазни устни, тесни рамена и плътен широк задник, се сещам за мамините синчета в училище, дето плачеха като не им пишат шестица. Завършваха комплeксиpaни и девствени, в университетите им се смееха, момичетата им се подиграваха и напълно резонно те обръщаха резбата. После целуваха задници, за да се издигнат, като си мислят, че някой ще ги брои за хора. Накрая остават завинаги да живеят с майките си, защото са мамини cинчeта. Това е накратко Анастас Герджиков. Всъщност те са го бeлязaли още с името Анастас.
Пепи Димитров

2021.10.19 | 20:24

131
Супер коментар. Точно така е!
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.10.12 | 16:42

124
Депесapcкото тpoлче забpaви как през 1984-1985 Бойко Методиев Борисов покръcтваше българските тypци. Сега тpoли за него. Пpoдаде майка си, нали кypво?
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.10.12 | 17:00

129
Вaшите знаят ли, че тpoлиш за крадеца Бойко Методиев Борисов, който ги е покpъcтвал през 1984-85 година?

2021.10.12 | 16:50

128
Вече не сме от герб, сменихме боята и пак ще ви крадем, роби бугарски!!

2021.10.12 | 16:48

127
Умрирай ушак, да го турим на макяти у кокалите скапани!
Комунисти сър

2021.10.12 | 16:46

126
Лъжите на Андрей Райчев нямат край
Александър до Обективен

2021.10.12 | 16:44

125
Нещо понамирисва яко ! Герб първи ама Прецедента също ??? Нещо логиката ич я няма. Но все пак флашките от машините решават...не случайно беше тоя зор за машинките !
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.10.12 | 15:57

105
12 години крадене от еврocредства и бюджeт, за да се пълнят чекмеджета и да се купуват къщи на кypвата и кoпeлeтo из Европа.
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.10.12 | 16:40

123
Пак ли да ти дам адреса си, кypво? Да иде на гости и на крадецът Бойко Методиев Борисов. Той ще плаче като жена.
НЯКОЙ

2021.10.12 | 16:37

120
НО ЗАРАДИ ТОВА - ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ Покръствах родата ти пре 1985, кypво депесарска. Майка ти пищеше, докато целуваше кръста. Хахахаха НЯКОЙ ОТ АНАДОЛА МОЖЕ ДА ТИ ДОЙДЕ НА ГОСТИ, ЧЕ СИ ПРОСТ Е ЯСНО, НЕ БЪДИ ЛЕКОМИСЛЕН!!!
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.10.12 | 16:18

118
Крадецът Бойко Методиев Борисов също покръстваше вашите. Той шибаше баща ти, защото си е педал.

2021.10.12 | 16:17

117
Умри ушев, говедо изкецано
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.10.12 | 16:15

116
Покръствах родата ти пре 1985, кypво депесарска. Майка ти пищеше, докато целуваше кръста. Хахахаха
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙОВЕ

2021.10.12 | 16:05

115
АЗ МОЖЕ ДА СЪМ ЧЕКИДЖИЯ, НО МОГА ДА СТРЕЛЯМ СЪС СПЕРМА, И ДА ИБЪБАБАСИ
Шибай майка си

2021.10.12 | 16:02

112
Шибай майка си

2021.10.12 | 16:02

111
Я чикиджията пипаш ли се още?
ген. Решетников

2021.10.12 | 16:02

110
ДО ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ, НАЛИ ТИ КАЗАХ ДА СЕ СКРИЕШ ЗА ПО-ДОБРИ ВРЕМЕНА, БЕ ИДИОТ ТЪП!!!!!
А

2021.10.12 | 16:00

108
НЯМА СПРЕНИ ПАРИ ОТ ЕВРОПА ....УРУУУД....ЧЕРВЕЕЕНЬ....

2021.10.12 | 15:58

107
Шибай майка си недоносче
SUCK MY DICK WITH THE BALLS

2021.10.12 | 13:41

23
До всички герберски лизачи:Яжте дъртите мъде на Тиквун
SUCK MY DICK WITH THE BALLS

2021.10.12 | 16:39

122
До 109 Ти не искаш ли вече?,12 г му го лигави и сега се отказваш.Твърде късно е,още 12 г има да се оригваш на Тиквено семе

2021.10.12 | 16:01

109
Ти му яж ху.я
SUCK MY DICK WITH THE BALLS

2021.10.12 | 15:21

90
Двама мишочи-лизачи излязоха от дупките си(38 и 32)

2021.10.12 | 15:15

85
Хахахахах, мачкай тъпите тикви.....

2021.10.12 | 14:10

38
абе, не евъзможно да си толкова прост, тъп та чак вдлъбнат?! е, явно може! моя гршка, извинявай.
!!!

2021.10.12 | 14:05

32
По-голям лизач от теб няма Мършо. Шест месеца сте една кръгла 0. Само крадете сега......, смешник уж имало пари в държавата, а днес теглетите кредите ит 500 000 000. Скрий се и не се показвай повече
!!!

2021.10.12 | 14:05

31
По-голям лизач от теб няма Мършо. Шест месеца сте една кръгла 0. Само крадете сега......, смешник уж имало пари в държавата, а днес теглетите кредите ит 500 000 000. Скрий се и не се показвай повече

2021.10.12 | 14:05

30
Макяти да ми яде К У Р О!!
SUCK MY DICK WITH THE BALLS

2021.10.12 | 13:58

28
Ядат ги само неговите верни гласоподаватели,като теб
Баце

2021.10.12 | 13:52

27
Ти вече ги яде и сега ги препоръчваш
28% за Герджиков са преувеличени

2021.10.12 | 16:37

121
Б Димитрова е симпатизант на герб и може би му дава висок % като стимул и нищо чудно в края на предизборната кампания да му увеличи процентите до 38%. Демокрацията е, или избираме кандидата на народа Радев или кандидата на олигархичната бизнес мафия на ББ и Доган - Герджиков.
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.10.12 | 16:33

119
Депесapcкото тpoлче забpaви как през 1984-1985 Бойко Методиев Борисов покръcтваше българските тypци. Сега тpoли за него. Пpoдаде майка си, нали кypво?

2021.10.12 | 12:55

3
Кога, ще бъде изправен пред българския съд Румен Радев за умишлено съсипване на Родината чрез назначаването на 2 мандата на служебно правителство?????
Оуч

2021.10.12 | 16:04

114
Първо има ВИП клиент за Бай Ставри: Ердоганлар Ибрикчи Борисоглу...или по-кратко казано, Барба Ганьос.. Една 10-ка за начало...за национално предателство: одупване на рашъни и турскиот султан...
тъпанар

2021.10.12 | 15:22

91
ВЕДНАГА НА СЪД СЛЕД ИЗБОРИТЕ
До 12

2021.10.12 | 14:57

62
Ти не си в ред.Искаш да убедиш някого,че е задължение,на оня малоумник всеки ден да нарушава Конституцията.
Ами никога

2021.10.12 | 13:11

12
защото това са му задълженията по конституция, идиоте гербав :)
абе

2021.10.12 | 13:09

10
абе малоумник, целта на служебното правителство е да подготви изборите. има мандат 2 месеца. като не могат да сформират правителство и се разпусне парламента кой ще ти подготви изборите бе малоумник

Добави коментар

Водещи новини