Министър Стоев потвърди подкрепата за евроинтеграция на Западните Балкани

  • 08 октомври 2021 16:47

  • 395
  • 2
Министър Стоев потвърди подкрепата за евроинтеграция на Западните Балкани
©

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има потвърди категоричната и последователна подкрепа на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани по време на среща с генералния секретар на базирания в Сараево Съвет за регионално сътрудничество (СРС) Майлинда Брегу.

Сред темите на разговора бяха взаимодействието на България със СРС и регионалното сътрудничество.

Българският външен министър даде висока оценка за партньорството между България и Съвета за регионално сътрудничество, като приветства и приноса на СРС за сближаването на региона с Европейския съюз.

Високо ценим партньорството на СРС по време на съвместното председателство на България и Република Северна Македония в Берлинския процес за Западните Балкани миналата година, заяви първият ни дипломат.

По темата за европейската интеграция на Албания и Република Северна Македония българската страна изтъкна последователната си подкрепа за европейския път на двете държави. По отношение на Република Северна Македония бе  подчертана необходимостта от спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и усилията на българската страна за активизиране на двустранния диалог и възстановяване на доверието на всички нива.

В контекста на ролята на СРС като оперативен механизъм на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) българската страна подчерта ключовата роля на Процеса, иницииран от България преди 25 г. „Свързаността между държавите е един от основните приоритети за региона. Подобряването на взаимодействието между механизмите за сътрудничество в Югоизточна Европа е в наш общ интерес. Укрепването на отношенията между страните участнички в ПСЮИЕ и ЕС продължава да бъде основен приоритет за България“, посочи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
395 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ARMAKEDON

2021.10.08 | 17:49

2
VETTO !!! VETTO !!!!VETTO !!!
ARMAKEDON

2021.10.08 | 17:49

1
VETTO FOREVER !!!!

Добави коментар

Водещи новини