Разследващите инцидента със заседналия кораб убеждават екипажа да слезе на брега

  • 05 октомври 2021 16:07

  • 988
  • 3
Разследващите инцидента със заседналия кораб убеждават екипажа да слезе на брега
© Булфото (архив)

Разследващите инцидента с товарния кораб "Вера Су", заседнал край местността Яйлата до каварненското село Камен бряг, убеждават екипажа да слезе на брега.

След поредния отказ моряците да се евакуират, да кажем, че сме в преговори да ги убедим да слязат на брега, заяви за БТА Радослав Бухчев - административен ръководител на Окръжната прокуратура в Добрич, която води разследването. В отговор на въпрос дали е отпаднал вариантът прокурор да се качи на борда Бухчев каза: "Как да се качи, като няма достъп до кораба?".

По думите му времето на Яйлата е неблагоприятно и екипажът няма как да бъде разпитан и в близките дни с оглед на очакваната лоша метеорологична прогноза. Окръжният прокурор добави, че се предвижда показания да дадат капитанът или помощник-капитанът на "Вера Су", както и двама моряци, които са били на вахта към момента на произшествието.

Окръжната прокуратура в Добрич води разследването в три направления, съобщиха вече от държавното обвинение на брифинг. Основният текст е за престъпление по транспорта - какви са причините, довели до инцидента. Ще се изяснява и въпросът - с оглед на превозваната от кораба амониева селитра, дали има замърсяване и нанесени ли са щети на околната среда. Прокуратурата ще разследва и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни и дали не е проявено бездействие от страна на длъжностни лица.

Апелативната прокуратура във Варна взе на специален надзор досъдебното производство на Окръжната прокуратура в Добрич поради фактическата и правна сложност на случая и обществената му значимост.

Моряк от "Вера Су": Отслабваме психически. Всяка нощ заспиваме с мисълта, че може да загинем

Последвайте канала на

Константин Тодоров
988 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Робинзон

2021.10.05 | 16:25

1
Като им свърши водката и стимулантите ще слязат на брега .
Радев

2021.10.05 | 17:06

2
Интересно ми е , ако това се беше случило в Русия колко време щеше да му е нужно на Путин да ги убеждава.
nn

2021.10.05 | 17:08

3
abre mishli kakvo ubejdavate bre tezi nagli manafi sa na balgarska teritoria svalete gi vav cuvali.

Добави коментар

Водещи новини