Министър Живков: Спазването на сроковете при ремонтните дейности на ПАВЕЦ Чаира е от критична важност

  • 05 октомври 2021 11:21

  • 473
  • 0
Министър Живков: Спазването на сроковете при ремонтните дейности на ПАВЕЦ Чаира е от критична важност
© МЕ

Спазването на сроковете при ремонтните дейности на авариралата машина на ПАВЕЦ Чаира и на тези в рехабилитация е от критична важност за електроенергийната система в контекста на предстоящия зимен сезон и растящите цени на електроенергията. Това каза министърът на енергетиката Андрей ЖивковАндрей ЖивковАндрей Живков е роден през 1971 г. в град Ботевград. Завършва средното си образование в 1-во Единно, който инспектира на място хода на ремонтните работи. Министър Живков бе придружен от делегация на Европейската комисия, водена от заместник-генералния директор на ГД „Енергетика“ Масимо Гариба, която е на мониторингова мисия в България за проверка на напредъка по изпълнението на проекти, финансирани по линия на Международния фонд “Козлодуй“. Рехабилитацията на комплекса Белмекен – Сестримо – Чаира е един от тези проекти.

През м. август една от машините на ПАВЕЦ Чаира аварира. Този факт, в съчетание с плановата рехабилитация на други две съоръжения, извежда от експлоатация значителна част от мощностите на централата. В момента работата по ремонта е оптимизирана чрез прехвърляне на персонал от други мощности, съкращаване на отпуски и почивки и други мерки. Целта е ремонтните дейности да приключат до края на годината, увериха от ръководството на централата. Това ще осигури възможност за ускоряване и на рехабилитационните дейности, тъй като на площадката на централата не е възможно да се изпълняват дейности на повече от две машини едновременно.

ПАВЕЦ Чаира разполага с 4 агрегата с обща мощност 864 МW. Споразумението за рехабилитация на хидроенергийния комплекс Белмекен – Сестримо – Чаира е подписано през 2013 г. между ЕБВР (като администратор на средствата по МФК) и НЕК ЕАД. Споразумението е на обща стойност 42.48 млн. евро, от които 26.58 млн. евро – безвъзмездни средства по линия на МФК.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини