След въпрос на Ивайло Мирчев: Изграждането на язовир "Яденица" от ПАВЕЦ "Чаира" продължава да се бави

  • 28 юни 2023 14:42

  • 645
  • 0
След въпрос на Ивайло Мирчев: Изграждането на язовир "Яденица" от ПАВЕЦ "Чаира" продължава да се бави
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Изпълнението на проекта за увеличаване на обема на долния изравнител на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) “Чаира” с изграждане на язовир “Яденица” все още е в начален етап от май 2022 г. Причината е несъответствие на проекта със законодателството на ЕС.

Това става ясно от писмен отговор на енергийния министър Румен Радевминистър Румен РадевРумен Радев е роден на 4 август 1968 г. в Силистра. На 6 юни 2023 година е избран за министър на на зададен въпрос от народния представител от “Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична България” Ивайло Мирчев, съобщиха от пресцентъра на ДБ. В писмото се казва, че вследствие на отрицателно становище от страна на Главна дирекция “Околна среда” (ГДОС) на Европейската комисия (ЕК) от 2021 г. разговорите за финансиране на проекта с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) са преустановени. По същата причина проектът не е включен в Петия списък на проекти от общ интерес и Проекти от взаимен интерес. 

Росен Христов: Вече имаме стратегия за възстановяване на ПАВЕЦ Чаира

От отговора на министър Радев става ясно още, че въпреки предприетите мерки от Националната електрическа централа (НЕК), проектът продължава да не бъде съобразен с изискванията на ЕС за околната среда и по тази причина остава в начален етап. “Уверявам ви, че процесът по провеждане на преговори с регионалните групи към ЕК по регламента за трансевропейските мрежи с цел придобиване на статут на Проект от общ интерес ще бъде един от приоритетите на правителството в сектор “Енергетика”, завърши отговора си енергийният министър.

Проектът за изграждането на язовир “Яденица” има за цел да увеличи 3 пъти обема на долния изравнител на ПАВЕЦ “Чаира”, като връзката между двете водохранилища ще се осъществява от реверсивен напорен тунел.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
645 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини