Радев пред евродепутати: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

  • 24 септември 2021 19:42

  • 3719
  • 7
Радев пред евродепутати: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България
© Президентство

Европейският съюз трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията и отстояването на принципите на демокрацията в България.

Това заяви президентът Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на по време на среща на „Дондуков“ 2 с членове от Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE), чиято делегация е на работно посещение у нас. В срещата участие взе и вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Елена Йончева: България губи 11 млрд. евро всяка година заради корупцията

Утвърждаването на върховенството на правото, проблемите с корупцията, както и масовите граждански протести миналото лято в България, бяха сред темите на срещата. „Когато младите хора са на улицата и протестират масово срещу корупцията, те очакват еднозначна подкрепа от европейските институции“, посочи държавният глава. По думите му, в очите на младите българи ЕС е стълб на демокрацията и законността и когато липсва еднозначна реакция на корупционните скандали, надеждата се превръща в разочарование и води до емиграция на младите хора на България.

Държавният глава посочи, че служебното правителство, следвайки принципите на прозрачност, отчетност и отговорност, е пресякло редица порочни корупционни практики на предишното управление, с което се е върнала и надеждата на хората, че корупцията може да бъде преборена. „Хората искат друго лице на България“, подчерта още президентът и призова за реален ангажимент от европейските институции за утвърждаването на върховенството на закона у нас. Като пример Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на открои създадените след препоръки на Европейската комисия специализирани съд и прокуратура, които вместо да доведат до ефективни присъди в борбата с корупцията по високите етажи на властта, се превръщат в инструмент за натиск срещу политически и бизнес опоненти.

Темата за пасивността на прокуратурата по знакови корупционни скандали в България и същевременно показната активност в други случаи, също беше поставена от европейските депутати. Президентът подчерта, че въпросът за необходимостта от отчетност на главния прокурор и приемането на ефективен механизъм за контрол на неговата работа, е на дневен ред в обществото и последователно се повдига и в Народното събрание.

В отговор на въпрос от членовете на Европейския парламент за свободата на медиите у нас вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , посочи, че проблемите са свързани най-вече с непрозрачния начин на финансиране и разпределяне на средства от изпълнителната власт. Вицепрезидентът посочи като пример европейските фондове за комуникационни стратегии, които са се използвали в миналото и като инструмент за влияние върху медиите. По думите ѝ следва да се помисли за законодателни промени, които да препятстват подобни злоупотреби. 

Ръководителят на делегацията от Европейския парламент София ин'т Велд изрази впечатлението си, че проблемите у нас са много, но вижда решимост това да се промени. По думите ѝ „корупцията е отровна“ и членовете на комисията LIBE имат амбицията да допринесат за решаването на този проблем. София ин 'т Велд изрази надежда следващото българско правителство да бъде стабилно и да се стреми към реални реформи.

Евродепутатът Клеър Дейли сподели наблюденията си, че в България еврофондовете са съсредоточени в малцина богати хора. Тя посочи, че е посетила страната ни няколко пъти по време на масовите протести миналото лято. „Разочаровани сме, че Европейската комисия не се намеси“, заяви Дейли. Българският евродепутат Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в също бе сред членовете на Европейския парламент, участвали в срещата с държавния глава.

Филип Епитропов
3719 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2021.09.24 | 21:59

1
Крадеца вика дръжте крадеца
Ю

2021.09.25 | 08:30

5
Браво истинските крадци на България заедно с офшорката
КЗЛ

2021.09.24 | 23:01

2
Ангажиран е, ще разбереш съвсем скоро, само да падне имунитетчето.
ХА-ХА

2021.09.24 | 23:30

3
Радев да върне 5-те милиона евро на Грипените и тогава да говори за корупция. Че Гешев ще му се види като пролетно ухание!!!
Ото

2021.09.25 | 00:58

4
Така е! И трябва да започне от теб и съветниците ти, които използваш като мулета
Хи хи

2021.09.25 | 08:36

6
Абе, къде е миндила Узунов с пликчетата с пурички и ром?

2021.09.28 | 22:30

7
САМО ТАКА И ПЪРВО ФУРАЖКАТА В ЗАТВОРА

Добави коментар

Водещи новини