Антоанета Цонева: Българите зад граница не получават достатъчно подкрепа от българските културни институти в чужбина

  • 14 септември 2021 20:35

  • 998
  • 7
Антоанета Цонева: Българите зад граница не получават достатъчно подкрепа от българските културни институти в чужбина
© Демократична България

До каква степен българите в чужбина получават български продукт и какви са усилията, които се полагат тази работна сила да се върне в България. Това дискутираха членовете на Комисията за политики за българите извън страната заедно с представители на Министерството на културата и Министерството на труда и социалната политика. Председателят на комисията Антоанета ЦоневаАнтоанета ЦоневаАнтоанета Цонева е български експерт по изборен процес и гражданско участие в от “Демократична България” заяви, че българите зад граница не получават достатъчно подкрепа от българските културни институти в чужбина и е необходимо да се направи план за бюджета за култура.

 

“Все някога ще стигнем до етап, в който ще имаме редовен бюджет за култура. Очевидно е, че не подхождаме твърде амбициозно към тази цел предвид факта, че най-новият институт, който сме разкрили, е през 2011 г. в Лондон”, каза тя.

 

Заместник-министърът на културата Весела Кондакова заяви, че стремежът на министерството е да стимулира българските културни институти в чужбина да се включат в събития, насочени повече към местната среда, отколкото към българската общност, въпреки че българските общности по места активно се включват в организираните събития. За мащабна културна реклама на страната зад граница обаче са нужни много повече от сегашните 3 млн. лв. годишно, особено ако  българските общности там също станат адресат на български културен продукт. Зам.-министър Кондакова е скептична, че ресурсът може да бъде увеличен от следващото служебно правителство.

По въпроса с връщането на българите от чужбина заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров заяви че това не е работа само на министерството, а и на други институции. Службите по трудови и социални въпроси към посолствата ни в чужбина обаче организирали безплатни кариерни форуми, на които български работодатели се срещат лично с българите зад граница. 

Попитани за броя на българите в чужбина, от социалното министерството заявиха, че не разполагат с такива данни и че при необходимост ще съдействат на комисията, за да ги получи. Председателката на комисията Антоанета ЦоневаАнтоанета ЦоневаАнтоанета Цонева е български експерт по изборен процес и гражданско участие в огласи данни, които тя е получила от ГРАО, че пълнолетните българи, декларирали настоящ адрес зад граница са 622 141. Тя и участниците в работата на комисията обаче бяха единодушни, че това не е реалният брой на трудовата сила в чужбина.

Утре комисията продължава с редовно заседание, като ще бъдат отправени въпроси към представители от ЦИК във връзка с трудностите при организиране на избори в чужбина.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
998 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Еми...

2021.09.14 | 20:41

1
Те и данъци не плащат тук, а и избират олигофрени да управляват - справка "Царо", Тиквата и Славуца. Така че да духат под вода, а и вие от ДеБъ заедно с тях.
Нито ти брато

2021.09.14 | 21:20

2
Нито кака Цона имате думата. А за Герб определено няма да гласуваме.
АЗ ПЪК ШИБАМ ПЛАТЕНИ ПЕЛЕРАСТИ ОТ ДАЙ БЪЛГАРИЯ

2021.09.14 | 22:22

3
ТОЯ ТРАВЕСТИТ ОПРАВИ БЪЛГАРИТЕ ТУК, ЧЕ СЕ Е ПРИЦЕЛИЛ ВЪВ БЪЛГАРИТЕ ОТ ЧУЖБИНА. ВСИЧКО Е ЗА ПУСТИТЕ ГЛАСОВЕ.
АЗИ ПЪК ШИБАМ ПЛАТЕНИ БСПДИРАСТИ

2021.09.14 | 22:24

4
И КАУНИ
Kris

2021.09.15 | 02:03

5
Само ГЕРБ.Такива джендъри скапаха страната-Цона и Хаджиженчо.Направо върха
Бачо Колю

2021.09.15 | 07:09

6
Колко пъти трябва да ви даваме възможност да работите а не да си показвате новите прически,татуировки и простотията.Хванете се да работите за хората най после и българите от чужбина сами ще се върнат.Вие сте измет.
bobi

2021.11.05 | 08:59

7
Като ги приобщите към гей общността,ВИЕ ще ги подкрепите-ОТЗАД!!!

Добави коментар

Водещи новини