Антоанета Цонева: Транспортният министър не даде убедителни отговори за удълбочаването към теца на Доган

  • 08 септември 2021 16:43

  • 1041
  • 9
Антоанета Цонева: Транспортният министър не даде убедителни отговори за удълбочаването към теца на Доган
©

Служебният министър на транспорта Георги Тодоров даде неубедителни отговори и дори произнесе неистини на въпросите от „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ за договорите за удълбочаване на пристанище „Варна Запад“, което обслужва пристанището към теца на Ахмед Доган.

Това е заключението на народния представител Антоанета ЦоневаАнтоанета ЦоневаАнтоанета Цонева е български експерт по изборен процес и гражданско участие в, която задаваше въпроси за похарчените от държавата 393 милиона лева, съобщиха от пресцентъра на ДБ.

„Вашите отговори на нашите питания породиха още повече въпроси, отколкото да си изясним в конкретика ситуацията“, заяви Цонева като обобщение на изслушването на министъра по темата за ТЕЦ „Езерово“ и прилежащото му пристанище, което приключи днес. Договорът между държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и държавната фирма „Транспортно строителство и възстановяване“ (ТСВ) ЕАД е сключен между двамата изпълнителни директори без решение на Управителния съвет на „Пристанищна инфраструктура“, отговори министърът. „Договорът е сключен между две държавни структури с един и същи принципал“, обясни Георги Тодоров, който е бил председател на Управителния съвет на „Пристанищна инфраструктура“ по време на процедурата. 

Гражданите с право да задават въпроси на Доган при изслушването му в комисията "Росенец"

След това ТСВ сключва договор с „ЕС Билд“ ДЗЗД на „базата на вътрешни правила, които са разработили и които са одитирани и сертифицирани“. Според министъра ТСВ поддържал списък с 59 потенциални доставчици и изпълнители и вероятно от тях избрал „ЕС Билд“. „Вероятно „Гидстрой“ са представител на едно от съставните части на това ДЗЗД и вероятно заради това е избрана руската компания да извършва съответната дейност“, обясни той участието на руската компания, която удълбочава канала.

Отговорите в сферата на вероятностите не удовлетвориха народните представители на “Демократична България”. „Договорът не е разгледан от УС на „Пристанищна инфраструктура“, а това са 400 милиона лева. Ние така и не изяснихме защо е предпочетена инхаус процедура. Защото с този подход сте произвели една матрьошка от една българска държавна фирма, което сключва договор с друга държавна фирма, тя с частна компания и накрая се появява руска компания от Калининград във Варненското езеро“, заяви Цонева от трибуната на Народното събрание. 

Депутат от ДБ направи фрапантни разкрития за Сарая на Ахмед Доган

Тя обвини министъра, че произвежда неистини в отговорите си към депутатите. „Заявихте, че договорите са достъпни. Не, доскоро това не беше истина. Достъпът се постигаше чрез ЗДОИ. В един период от време, включително и Вашето министерство, постановяваше мълчаливи или друг тип откази. Не сте били достатъчно открити и знаете това много добре. Учудвам се защо твърдите тези неща пред народните представители“, заяви Цонева.

От отговорите на Георги Тодоров не се разбра защо кейовата стена, която по закон не може да се ползва от ТЕЦ „Варна“ без концесия или отдаване под наем, е отдадена с документ, наречен “рамков договор”. От “Демократична България” е подаден сигнал по този въпрос и Софийска градска прокуратура го разглежда. „Няма как да има рамков договор за партньорство по отношение на стената. Не отговорихте как така е прехвърлена към ТЕЦ „Езерово“. Не сме удовлетворени от начина, по който протече това изслушване и очакваме отговорите от прокуратурата“, каза Цонева.

Филип Епитропов
1041 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Смях в залата :)

2021.09.08 | 18:17

9
Нали Бойко бил работил за Доган? Ма май и сега е същото, а :)
Уха

2021.09.08 | 17:07

2
Ето къде са 400 милиона от изчезналите 1,8 милиарда оставени от ГЕРБ.Иначе се борим с корупцията
Еби си майката, подлого черепарска!

2021.09.08 | 18:16

8
Еби си майката, подлого черепарска!

2021.09.08 | 17:28

5
Никога , ама никога не забравяйте престъпленията , кражбите , убийствата , побоищата , идиотщините и простотиите на Борисов и режима му през 12 - те години упрвление ! СЪД и ЗАТВОР , КОНФИСКАЦИЯ !
Еби си майката, подлого черепарска!

2021.09.08 | 18:16

7
Еби си майката, подлого черепарска!

2021.09.08 | 17:30

6
Никога повече ГЕРБ и Борисофф ! Те са престъпници !

2021.09.08 | 16:57

1
Голем вампир тая Цонева! Противна!
Майтапчи Йово

2021.09.08 | 17:18

4
И тези от Служебното "резнаха" кожичката и обуха шалварите... май, май:)))?!?
Майтапчи Йово

2021.09.08 | 17:17

3
Тикво рязана, ти да не си Ален Делон бре, обрусник:)))???

Добави коментар

Водещи новини