Атанас Пеканов коментира високите нива на инфлацията и политиката в социалната сфера

  • 09 септември 2021 17:25

  • 1312
  • 3
Атанас Пеканов коментира високите нива на инфлацията и политиката в социалната сфера
© Кадър: Нова телевизия

Нивата на инфлация в по-новите страни-членки на ЕС винаги са по-високи. В България това е подхранено и от повишените цени на горивата. Аз смятам, че това ще е временно. Важно е как ще опазим хората. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Много икономисти в България виждат риск за запазване на високите нива на инфлацията, посочи той.

По думите му е важно домакинствата да не загубят покупателната си способност, а това се поситига през фискалната политика.

Асен Василев с коментар за повишаването на пенсиите от декември

„Отдавна трябваше да подобрим живота на пенсионерите. Много години България не правеше нищо за социалната сфера. Ситуация след пандемията е тежка, затова много страни подпомагат хората“, коментира вицепремиерът по управление на европейските средства.

„Парите по Плана за възстановяване не са застрашени. Те ще дойдат в страната, когато планът бъде одобрен. Важното за мен е да започнат проектите. Пред България остават две точки, които трябва да се обсъдят - сферата на енергетиката и върховенството на закона. ЕК няма да ни каже как да реформираме правосъдната си система, ние трябва да го направим сами. Редно е партиите да дадат визия за това. Виждайки дебата в пленарна зала, може планът да не бъде приет“, обясни Пеканов.

„Аз споделям, че трябва да вървим към прехода към зелена енергетика. В същото време трябва да мислим за хората, които не можем да оставим без препитание. Задачата е сложна, защото дълги години не се е правило нищо по тази тема“, изтъкна Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1312 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Анонимен

2021.09.09 | 19:38

3
Не беше ли "Член " на глутницата?
Аа

2021.09.09 | 19:36

2
Временно е доколкото Крадев е до време!
Смях в залата

2021.09.09 | 19:23

1
Вчерашно лaйнo, "голям" специалист и анализатор стана. Един портал не може да пусне, още забива и цикли иначе много му знае устата. Бacи дървения философ. Пфф, пaляк!

Добави коментар

Водещи новини